Pastinaak stond een jaar of vijf geleden bekend als een ‘vergeten groente’, maar inmiddels is de groente weer helemaal bekend. Ik heb meestal zo’n 25 planten in mijn groentetuin. Ik vind het namelijk een lekkere groente. Maar de bloemen vind ik ook mooi!
Pastinaak zaai je in het voorjaar. Vervolgens kun je dan in de nazomer of de herfst de wortel eten. Ik laat er graag een paar staan in de groentetuin, en ik plant er een paar achter in de bloementuin of in de border. Deze plant zal een rozet vormen en in de winter bovengronds afsterven.
De bloemen van pastinaak
Het jaar erna komt de pastinaak weer boven, in het voorjaar loopt hij uit met een grote stengel naar boven. Is de stengel op z’n hoogste punt, dan springen de bloemen open. Het zijn prachtige schermbloemen met een okergele kleur, de bloemen lijken wel wat op venkel.
De bloem heeft alle kracht uit de wortel opgeëist, dus de wortel kun je vanzelfsprekend niet meer eten. Zijn de bloemen uitgebloeid, dan kun je ze er met wortel en al uittrekken. Het is een tweejarige plant, dus de plant kwijnt vrij snel weg.
Pastinaak zet ik graag achteraan de border, omdat het een lange, stevige plant wordt. Dan kun je de kleinere planten voorin de border zetten. Je kunt heel goed zaad winnen uit de bloemen, maar het kost wel tijd voordat het zaad rijp is.
Kijk uit met het sap
Let trouwens op met het sap van de bladeren en de stengels. Dat kan namelijk irriterend werken voor je huid.
De wortel van de pastinaak gebruik ik graag voor ovenschotels of stamppotten. Heb jij nog tips voor lekkere gerechten met pastinaak?