pinksterbloemen slootkant3

Pinksterbloemen in weilanden en slootkanten

Pinksterbloemen (Cardamine pratensis) bloeien in april of mei, maar vaak rondom pinksteren. Deze gewone, maar ook mooie bloemen horen bij ons Hollandse landschap. Ze groeien op drassige, niet te zwaar bemeste weilanden en je ziet ze ook veel langs slootkanten.

pinksterbloemen veld

Roze-paarse weilanden

Soms zijn hele weilanden lichtroze of paars gekleurd. Maar ook in combinatie met boterbloemen staan de pinksterbloemen erg mooi. 

Pinksterbloemen in de tuin

De plant komt vaker voor in tuinen dan je zou denken. Maar omdat we onze gazons kort maaien, zie je ze niet. Albert Jan laat op zijn werk de gazons zeker tot juni met rust, om bloembollen te laten bloeien en afsterven. Op die manier komt ook de pinksterbloem prachtig tot bloei. 

pinksterbloemen slootkant

Vaste plant

In de winter heeft de pinksterbloem een bladrozet. In het voorjaar schiet daar een bloemstengel van zo’n 40 centimeter hoog uit. Deze vaste plant is sterk, en sterft niet af als je wel maait: de rozet overleeft plat op de grond, onder het maaiveld. Maar het is natuurlijk mooier om de plant wel te zien bloeien. 

pinksterbloemen slootkant2

Vlinders

Ook belangrijk: pinksterbloemen zijn waardplanten voor het oranjetipje. Deze kleine vlinder zet zijn eitjes af op de plant, de rupsen die daar uit komen, eten van het zaad.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*