bloeiende pioenroos

Pioenrozen die niet bloeien? Dit zijn oplossingen

Pioenrozen zijn prachtige bloemen, maar het wil weleens voorkomen dat ze niet gaan bloeien: als je een bos hebt gekocht, of aan de plant. Lees onze tips!

Kijk goed voordat je koopt

Koop je pioenrozen als snijbloem, let dan goed op hoe de bloemen eruitzien. Koop ze als de bloemknoppen al iets open staan. Dan heb je de meeste kans dat de bloemen volledig uitkomen. 

Spoel de bloemen af

Heb je toch bloemen gekocht die niet een klein beetje open staan? Spoel de knopen dan af onder lauwwarm water. Zo spoel je een beschermlaagje af dat de kans op bloeien groter maakt. 

pioenroos die niet open gaat750

Bij pioenen in de volle grond zit het natuurlijk iets anders. 

Niet verplanten

Pioenrozen houden er niet van als ze verplant worden. De jaren erna komt de plant vaak moeilijk in bloei.

Niet te diep planten

Na aankoop moet je goed opletten hoe je de pioenroos plant. Dat mag niet te diep! Het beste is om de kale plant in de herfst te planten, met de neuzen (groeipunten) net onder de grond. Plant je hem te diep, dan wil het ook voorkomen dat de plant de eerste jaren geen bloemen geeft. 

pioenroos donkerroze

Goed bemesten

Zorg voor een rijke bodem: bemest de plant jaarlijks met organische mest of oude mest in combinatie met compost. Zo bouw je in de loop der jaren een mooie humuslaag op rondom de plant, waardoor de plant beter vocht en voeding vasthoudt. In aanvulling daarop geef je dan in de winter een beetje kalk. 

Geef pioenrozen de ruimte

Pioenroos is een plant die ruimte nodig heeft om zich te ontwikkelen. Als je hem genoeg ruimte geeft, hoeft hij de voeding niet te delen met buurplanten.  

pioenroos open

Knip het vruchtbeginsel weg

Om te voorkomen dat de plant uitgeput raakt, knip je na de bloei de bloeistengel met vruchtbeginsel uit de plant. 

Laat pioenrozen afsterven

Knip de plant niet eerder af dan hij echt is afgestorven. Zo bouwt hij genoeg reserves op voor volgend jaar.

pioenrozen dubbel roze wit

In dit artikel lees je meer over de verzorging van pioenrozen.

One Comment

  1. Bij mij heeft hij altijd goed gebloeid. Maar dit jaar had ik er geen eentje. En 2 jaar geleden had ik ook een jaar dat er geen bloemen waren. Maar verder dus altijd. Geen idee hoe dat komt…

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*