Houd je ook zo van een mooie bloeiende border in het vroege voorjaar? Dan heb je vast veel bloembollen in je tuin staan. Maar als de laatste narcissen uitgebloeid zijn, vind je troosteloos loof in je border.
De bloembollen moeten tijd hebben om af te sterven, dus je kunt het loof niet zomaar weghalen. Deze tijd hebben ze nodig om voedsel op te doen voor het nieuwe groeiseizoen na de bloei. Een goede oplossing is dan om bloembollen tussen je vaste planten te zetten.
Bloembollen met hosta’s
Zelf heb ik sneeuwklokjes, narcissen en blauwe druifjes gecombineerd met hosta’s. Zodra de laatste bloembollen bloeien, beginnen de hosta’s op te komen. Begin mei zijn de hosta’s volledig in blad en dan zie je niets meer van (het loof van) de bloembollen. De hosta’s vullen alle ruimte op en het loof heeft alle tijd om rustig af te sterven.
Jarenlang dacht ik dat er op deze manier niet zoveel van de bloembollen terecht zou komen, dat de hosta’s de bollen zou verdrukken. Gelukkig bloeien de narcissen en sneeuwklokjes ieder jaar volop! De blauwe druifjes doen het iets minder, waarschijnlijk omdat ze later bloeien. Daarom heb ik die aan de rand neergezet, zodat ze iets meer licht krijgen.
Overigens moet je bij hosta’s er wel op letten dat ze een vrij fors wortelgestel hebben. Je kunt ze dus beter regelmatig scheuren om te voorkomen dat andere planten in de verdrukking komen.
Geen open planten
Andere voorbeelden van vaste planten die je hiervoor zou kunnen gebruiken: monarda, asters, veronicastrum en ridderspoor. Eigenlijk zou je alles wel kunnen proberen, als de planten maar niet te open zijn. Maagdenpalm (vinca) is daarom niet zo’n goed idee. Omdat deze plant zo open is, zie je alsnog alle dode delen.