viburnum bodnantense

Deze planten bloeien in januari

In de winter is je tuin zeker niet saai, er zijn genoeg winterbloeiers en planten met een prachtig wintersilhouet. In dit artikel vind je een overzicht van onze favoriete januari-bloeiers.

Kerstroos (helleborus niger)

Kerstroos bloeit meestal later dan de kerst, tenzij je planten koopt die voorgetrokken zijn. Maar omdat dit artikel gaat over vaste planten in de tuin, hoort de kerstroos zeker bij januari. Bij gunstig weer fleurt deze bloem je januarituin op. Dat betekent dat het zacht weer is: net iets boven nul en lekker zonnig.

witte kerstroos bloeiend in border

Als het blad in november is gevallen, zie je de bloemknoppen van helleborus weer tevoorschijn komen. Dat is een goed moment om het oude en lelijke blad van de plant weg te knippen, zodat vanaf januari de bloemen mooier tot hun recht komen. In de overgang van winter naar lente komt er nieuw blad aan de kerstroos.

Wordt het weer wat minder mild en gaat het (weer) vriezen, denk de planten dan af met dennentakken of gevallen blad. Gebruik hiervoor niet het oude, afgeknipte blad van de kerstroos zelf, want dat kan ziektes veroorzaken. Bij vorst vallen de lange stelen van de bloemen op de grond. Maar als het weer dooi is, komen ze vanzelf weer omhoog, net zoals bij sneeuwklokjes.

Stinkend nieskruid

Familie van de kerstroos is stinkend nieskruid (helleborus foetidus). Deze plant heeft onopvallende lichtgroene bloemen. Maar als de tuin wat kaler is, vallen de bloemen iets meer op. In de herfst, zo rond november, gaat de plant schuiven. Dat betekent dat de plant langer wordt, de toppen naar lichter groen verkleuren en de bloemknop zichtbaar wordt. Dit is best bijzonder, omdat er verder schijnbaar weinig leven in de tuin te bespeuren is. Bij vorst staat de plant stil, maar bij mild weer groeit hij bloeit hij verder. De bloemen hangen naar beneden, dus je moet wel je best doen om ze te zien.

stinkend nieskruid helleborus foetidus

Toverhazelaar

De toverhazelaar heeft in de herfst al prachtige bloemknoppen die lijken op kruidnagel, en kan in december, januari en februari bloeien. Wel met tussenpozen: als het vriest, staat de bloei stil. De kleine bloemetjes blijven wel zichtbaar, het ziet er betoverend mooi uit. Toverhazelaar bestaat in verschillende kleuren, geel, lichtgeel, citroengeel, rood en oranje. Komt de temperatuur boven de 10 graden, dan verspreiden de bloemen een zoete geur.

toverhazelaar bloeiend bloeien januari

Viburnum bodnantense

Over viburnum bodnantense hebben we al vaker geschreven. Het blijft een favoriet van ons. De lichtroze, delicate bloemetjes lijken  haast niet op hun plek in de winter – en daardoor juist erg bijzonder. Om van de geur maar niet te spreken. Ze beginnen al rond oktober of november te bloeien. Bij vorst hebben ze even pauze, waarna ze weer vrolijk verder bloeien tot het voorjaar.

viburnum bodnantense bloeien januari

Hazelaar

De hazelaar die hazelnoten levert, staat er bekend om dat hij in januari kan bloeien. Hij heeft dan wel een paar dagen heel mooi weer nodig. Dat wil zeggen: temperaturen tot 10 graden. Is het in januari mooi weer, dan is de bloei van de hazelaar extra mooi.

Sommige planten hebben eerst vorst nodig voordat ze kunnen bloeien. Dat heet ‘vorstprikkel’. Die vorstprikkel is een seintje naar de plant: je mag nu gaan bloeien! Ze bloeien natuurlijk wel pas als de vorst weer weg is.

Heb jij een favoriet? Laat het hieronder achter bij de reacties!

6 Comments

  1. What about the edgeworthia? Ik woon in Vancouver BC (Canada), klimaat zone 6. Een kennis heeft mij pas wel 20 gewortelde stekken gegeven, ik ben nu aan het bedenken waar deze te planten. Ik werd ervan verzekerd dat de edgeworthia in January bloeit met veel geur.
    Ik geniet van jullie website en nieuwsbrief, bedankt!

    • Hoi Mimi, wat leuk dat je onze site volgt vanuit Canada. Edgeworthia, oftewel papierstruik, is een prachtige, heerlijk geurende winterbloeier die inderdaad in januari en februari bloeit. Hij heeft graag een vochtige, goed doorlatende grond, het liefste iets leemachtig. Kies een standplaats in de zon of halfschaduw. Edgeworthia is een langzame bloeier, maar wel winterhard en prachtig 🙂 Groetjes, Albert Jan en Linda

  2. De Prunus subhirtella ‘Autumnalis’ staat al vanaf november te bloeien. Geen grootse bloemen,maar met lieflijke kleine,rose bloempjes…

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*