Tuinier je op zandgrond? Of heb je op een andere manier te maken met droge grond in je tuin? In dit artikel lees je wat je daartegen kunt doen en welke planten het beste bij die omstandigheden passen.
Zandgrond is droge grond
Sommige soorten grond zoals leem en klei houden van zichzelf vocht vast. Zandgrond is daar niet één van, het kan geen water vasthouden. Op zandgronden moet dus regelmatig regen vallen, wil de grond niet uitdrogen. Als je alleen afhankelijk bent van regenbuien, heb je een probleem als het lang droog is.
Droge grond verbeteren
Droge plekken hebben vaak slechte grond. Daarom is het sowieso goed om op die plekken de grond te verrijken. Dan zal de grond beter vocht vasthouden en er komt voeding in de grond. Als het water beter in de grond blijft, spoelt de voeding ook niet zo snel uit. De grond verrijk je door mest, compost en tuinturf door de grond te mengen. Dit moet je wel iedere paar jaar herhalen.
Ook kun je andere dingen doen om de grond minder snel te laten uitdrogen. Laat bijvoorbeeld blad liggen (niet op het gazon) en haal gemaaid gras niet van je gazon af.
Vooraf goed om te weten: planten met grijs, behaard blad kunnen vaak goed tegen droogte.
1. Verbena bonariensis
Vanaf juni tot augustus zie je verbena bonariensis (ijzerhard) overal opkomen, maar met name op zonnige plekken. Hij kan goed tegen droogte en doet het prima op schrale grond. Hij is ook geschikt voor in borders, hij weeft zich overal tussendoor. De tweejarige plant zaait zichzelf flink uit, maar omdat hij niet overheerst, is dat meestal geen probleem.
2. Wolfsmelk
Wolfsmelk (euphorbia) is het hele jaar mooi: de vorm van de plant is erg bijzonder en de kleur is mooi blauwgrijs. De bloemknop ontstaat in de winter: een krom stengeltje dat uitgroeit tot een grote bloemstengel. Als je hem in een potje koopt, kun je nooit vermoeden wat voor mooie en grote plant het na twee jaar wordt. De bloeistengel moet je er na de bloei uithalen. Kijk dan wel uit voor het witte vocht (melk) dat tevoorschijn komt: dat kan branden op je huid.
3. Epimedium
Epimedium wordt ook wel elfenbloem genoemd. Het is een wintergroene bodembedekker. Hoewel sommige soorten heel mooie bloemetjes krijgen, gaat het bij deze plant niet om de bloemen. Het blad is mooi van vorm en geeft een mooie afwisseling in de tuin. Hij doet het ook goed in de droge schaduw. In februari snoei je de plant terug, waarna hij in het voorjaar weer uitgroeit met prachtig blad.
4. Sedum
Sedum is een vetplant, en vetplanten kunnen nu eenmaal goed tegen droogte. Als je sedum vanaf half mei topt, verleng je de bloeitijd.
5. Geraniumsoorten
Bijna elke winterharde tuingeranium is een sterke plant die droogte goed kan doorstaan. De plant hangt misschien weleens slap, maar zal niet doodgaan. Let op: dat geldt niet voor pelargonium, ofwel de boerengeraniums.
6. Erigeron (fijnstraal)
Het bloemetje van erigeron lijkt wel wat op margriet of kamille. Deze plant zaait zich rijkelijk uit en weeft zich overal tussendoor, maar is wel gemakkelijk weg te halen. Hij groeit vaak ook tussen de voegen van de bestrating. Als deze in je tuin staat, heb je de hele zomer bloemen.
7. Vlinderstruik
Een vlinderstruik groeit goed op schrale grond, en dus ook op droge grond. Al zal hij bij droogte misschien niet zo hoog groeien en wat kortere bloemstengels krijgen, dit is een sterke plant. Bovendien trek je er veel insecten mee aan!
8. Vuurwerkplant
Het blad van de vuurwerkplant is een beetje saai. De bloemen daarentegen zijn spectaculair! De bloem schiet omhoog als een pijl, in oranje en geel.
9. Kogeldistel
Kogeldistel heeft decoratieve, ronde bloemen. Ze lijken wel wat op allium, maar dan grijsblauwig. Deze plant moet tussen andere planten in staan of heeft anders steun nodig. Het is een lange en slappe plant die anders gemakkelijk omvalt. Dit is zo’n voorbeeld van een plant met grijs blad.
10. Verbascum
Verbascum wordt ook weleens toorts genoemd, en als je de plant ziet, klinkt het heel logisch. Het zijn toortsen met gele bloemetjes en zacht, grijs blad. Deze plant groeit op schrale en ruige gronden. Bijvoorbeeld plekken waar ooit fabrieken hebben gestaan of bouwplaatsen. Ze kunnen aardig hoog worden, maar zeker 1,5 meter. Hij zaait zich rijkelijk uit.
11. Prikneus
Ook prikneus heeft grijs, harig blad – hij wordt ook weleens zachtlapje genoemd, en dat komt natuurlijk door dat zachte blad. Ook prikneus is een tweejarige plant die zich rijkelijk uitzaait. Hij bloeit van begin juni tot ongeveer eind juli. De plant is bijna onderhoudsvrij: je hoeft geen dode bloemen weg te halen en hij heeft weinig last van ziektes.
12. Ezelsoor (Stachys byzantina)
Nog zo’n grijzge, zilverkleurige plant: ezelsoor. Het blad is mooi en als de plant jong is, is het ook een erg volle plant. Zo gauw de paarse bloemetjes verschijnen, wordt hij topzwaar en valt de plant om. Deze plant kun je goed combineren met alle bloemen, maar hij staat vooral mooi met blauw. Ook vlakt het door het grijze blad naastgelegen felle bloemkleuren wat af.
13. Lavendel
Lavendel groeit prima met wat minder voeding en water. Maar geef je de plant speciale lavendelmest en vocht, dan bloeien de planten rijker, met dikkere aren. Snoeien doe je twee keer per jaar.
Wat is jouw favoriete plant in de droogte?
He fijn dat wou ik nou net weten!!! ik ken alle planten wel , zodra het kan ga ik aan de sllag
Salvia, kattenkruid, duifkruid en vingerhoedskruid
Mooie aanvulling Corienne, dank je wel!
Spoorbloem(Centranthus), Penstemons, siergrassen, Acanthus mollis. Doen het ook prima zonder sproeien.
Goede ervaring heb ik ook met de kleine heestertjes Pinus mugo mughus, Thymus vulgaris en Rozemarijn.
Hoi Anton, wat leuk dat je jouw ervaringen deelt. Dank je wel! Groeten, Albert Jan en Linda