hortensia

Planten die meekleuren met de herfst

In dit artikel laten we jullie planten zien die vanuit de zomer meekleuren met de herfst, zoals sedum matrona, hortensia’s en persicaria polymorpha.

Zelf vind ik dit heel mooie planten. Ze hebben de hele zomer al gebloeid, maar zijn nog steeds niet lelijk. Sterker nog, soms beginnen ze al te bloeien in het voorjaar. Dan zijn het nog heel felle kleuren (denk aan blauwe of roze hortensia’s). Dat past goed bij de zomer, maar niet bij de naderende herfst. Maar wat gebeurt dan? In de herfst gaan de kleuren van de bloem en de bladeren van de plant steeds meer op elkaar lijken.

sadum matrona
Sedum matrona

Planten met een lange bloeitijd

De bloemen hebben dus een enorm lange bloeitijd. In de nazomer zie je ze al iets verkleuren en gaan ze steeds meer lijken op herfstbladeren. Sommige hortensia’s hebben zelfs tot de vorst een kleur, en worden daarna pas bruin. Als het sneeuwt en de sneeuw ligt op de uitgebloeide bloemen, lijkt het net alsof ze nog een keer bloeien. De uitgebloeide bloemen bieden bij vorst bescherming aan de bloem- en bladknoppen van de plant. Knip ze dus pas af als de vorst voorbij is!

persicaria polymorpha
Persicaria polymorpha

Persicaria polymorpha

Persicaria polymorpha is een stevige plant die niet in elkaar zakt. Doordat hij heel hoog wordt en veel ruimte inneemt, is hij niet geschikt voor een kleine tuin. De persicaria komt pas goed tot z’n recht in een grote tuin. Hij kan heel goed achterin een border staan en woekert niet. Het is echt een prachtige plant waarvan het in de herfst lijkt alsof hij nog steeds bloeit. Tot aan de vorst heb je er dus nog wat aan in je tuin!

Bij al deze planten geldt dat de kleuren naar elkaar toe komen. Felle kleuren worden minder fel, groen wordt minder groen.

persicaria polymorpha
Persicaria polymorpha

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*