Rosa Eden

Planten die roos genoemd worden, maar geen rozen zijn

De roos is zo’n bekende bloem, iedereen kent hem wel. Maar er zijn ook bloemen die rozen worden genoemd, terwijl ze dat niet zijn. We hebben er 7 op een rijtje gezet.

Stokroos

Een stokroos is een heel andere plant, en is zeker geen familie van rozen. De plant wordt zo genoemd, omdat vooral de dubbele bloemen wel wat op rozen lijken. De enkele lijken meer op hibiscusbloemen. De stokroos is een vaste of tweejarige plant, de gewone roos een heester.

De Latijnse naam van de stokroos is Alcea rosea, ook daarin zit de roos verstopt.

Als je over stokrozen praat, dan denken mensen soms dat je een roos op stam bedoelt. Maar dat is dus echt iets anders.

stokroos

Gelderse roos

De Latijnse naam van Gelderse roos is Viburnum opulus: ook echt een andere plant dus. Het is familie van de sneeuwbal, dat is ook een viburnum. Deze plant bloeit mooi in het voorjaar, met witte schermbloemen. Het is als het ware een platte sneeuwbal.

Gelderse roos is een inheemse plant die veel wordt aangeplant aan bosranden. Daar is het een waardevolle struik: vogels zijn dol op de bessen.

Chinese roos

Chinese roos is een andere naam voor hibiscus. De bloemen lijken misschien een beetje op rozen, maar voornamelijk als de bloemblaadjes zich nog moeten ontvouwen.

hibiscus chinese roos

Wilgenroosje

Het wilgenroosje groeit veel op braakliggende terreinen, aan bosranden of op open plekken in het bos. Als hij het goed doet, wordt hij wel 2 meter hoog. Gek genoeg lijken de bloemen helemaal niet op rozen, ze hebben wel wat weg van judaspenning. Na het bloeien komen er mooie pluizen aan de plant, die door de wind worden verspreid. De Latijnse naam is Chamaenerion angustifolium.

Kerstroos

Kerstroos, oftewel Helleborus niger, lijkt écht niet op een roos. Maar hij bloeit in een tijd dat er bijna niets anders bloeit. En omdat de roos zo’n bekende bloem is, kunnen we er nog wel inkomen dat iemand deze plant ooit een roos is gaan noemen.

roze-kerstroos-zijkant

Klaproos

Wederom geen rozensoort: de klaproos of papaver. Misschien heeft het een rozennaam omdat je ze vaak in het rood ziet?

papaver klaproos onderkant licht

Pioenroos

Sommige pioenrozen hebben mooie gevulde bloemen, die wel vergelijkbaar zijn met gevulde rozen. Pioenrozen bloeien niet lang, en daarom zijn ze juist zo mooi.

pioenroos dubbel roze wit

Heb jij nog voorbeelden van planten die roos genoemd worden, terwijl ze dat niet zijn? (De plant op de allereerste foto van dit artikel is natuurlijk wel een roos!)

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*