14 planten die vlinders en (andere) insecten lokken

Welke planten lokken vlinders en insecten? Je kunt een bloemzaadmengsel kopen, maar je kunt zelf ook je bloemen uitkiezen.

Het liefst wil je een combinatie van vaste planten, eenjarige, tweejarige planten en kruiden, die op verschillende momenten bloeien en insecten aantrekken.

Vlinders en insecten houden van deze planten:

Agastache (dropplant)

Agastache is een prachtige en sterke vaste plant (je ziet hem op de foto boven het artikel). Bij aanraking geeft het blad een frisse dropgeur af waar vlinders en bijen graag op afkomen. Blue Fortune is de bekendste soort; Black Adder heeft een iets donkerder blauwe kleur. Blue Fortune lijkt iets sterker en voller van vorm te zijn.

Monarda

De vaste plant monarda (ook wel indianennetel bergamotplant) heeft een sterke geur. Het blad van de plant wordt gebruikt om earl grey-thee te maken, dan kun je je iets voorstellen bij de geur. Insecten zijn er dol op, en wij ook! Omdat ze in veel kleurnuances bestaan, is er altijd wel een soort die goed in je border past.

monarda hommel

Sedum (hemelsleutel)

Sedum bloeit laat in het seizoen, augustus ongeveer. Het is mooi als je dan nog insecten kunt trekken.

Lavendel

Lavendel is een prachtige zomerbloeier die een heerlijke geur afgeeft. Je zult hem soms zien gonzen van de hommels die genieten van de nectar.

lavendel hommel

Lythrum (kattenstaart)

Kattenstaart groeit veel langs slootkanten, deze plant houdt van vochtige omstandigheden. Het type dat je in tuinen ziet, is een iets andere soort, die het alsnog erg goed doet bij een vijver. Het wordt een lange plant die je dicht op elkaar wil zetten, of dicht bij andere planten die ze als steun kunnen gebruiken. Op de foto combineren we kattenstaart (midden) met sedum (links) en lavatera (rechts).

steunende planten sedum

Oregano

Oregano of marjolein is een kruid waar insecten dol op zijn. Het is voor kruiden niet goed om ze in bloei te laten komen (dan wordt de smaak minder sterk). Maar bij een gedeelte kan ik het niet laten het toch te doen. Als je al genoeg kruiden hebt, kun je een paar planten laten bloeien en als nectarbron voor bijen en vlinders te laten dienen.

Allium: sierui

Allium is een bloembol die je plant in de herfst (november). De bloem bestaat uit een stengel met een prachtige bolvormige bloem, die eigenlijk wordt gevormd door allemaal kleine bloemetjes. Bieslook is familie van allium, en dat zie je goed als bieslook gaat bloeien. De bloemen hebben dezelfde vorm.

allium sierui bloem

Hesperis matronalis (damastbloem)

Damastbloem heeft heel fijne, zoet geurende bloemen. Ze zijn er in wit – en paarstinten. Deze vaste plant staat het beste in halfschaduw, op een vochtige plek. Hij lijkt wel wat op judaspenning, hij zaait zichzelf uit en kan overal gemakkelijk tussen staan. Deze plant woekert niet.

Scabiosa (duifkruid)

Scabiosa is niet alleen heel geschikt voor bloemstukken, maar doen het ook erg goed in je border. Zelf noem ik ze graag speldenkussentjes, omdat er kleine puntjes oven de bloemblaadjes te zien zijn. Ook deze bloem bestaat in veel verschillende kleuren. Wij zijn fan van de donkerrode variant, black knight.

duifkruid scabiosa

Verbena bonariensis

Verbena bonariensis is één van Linda’s favorieten. Deze bloem bloeit heel lang. Het zijn heel lange dunne (maar niet slappe) stengels die zich tussen planten doorweven. De plant is heel toegankelijk, en je hoeft er zelf weinig moeite in te steken.

Vlinderstruik

Nog zo’n favoriet! De vlinderstruik heeft niet voor niets deze naam. De geur is heel kenmerkend en trekt veel vlinders aan. Je hebt grote vlinderstruiken (die dus ook echt grote struiken worden) en de laatste jaren ook een laagblijvende variant.

bloem vlinderstruik

Judaspenning

Judaspenning is een tweejarige plant die zichzelf rijkelijk uitzaait. Er zijn paarse en witte soorten. Het is een mooie vroege bloeier die overwintert als een rozet. In het voorjaar schiet de plant vanuit de rozet de lucht in en staat na korte tijd in bloei. Na de bloei verschijnen de bekende groene schijfvruchten die je in het najaar kunt drogen. Haal je de schutbladeren er aan beide kanten af, dan houd je een doorzichtige, zilverachtige penning over.

Duizendschoon

De tweejarige duizendschoon (dianthus barbatus) vinden wij een echte nostalgische plant, omdat je hem vroeger heel vaak zag. En niet zonder reden, want de bloemen zijn prachtig. De witte bloemen geven de meeste geur af, net zoals bij anjers (waar duizendschoon familie van is).

duizendschoon roze lichtroze

Zinnia’s

Zinnia’s zijn ontzettend sterke snijbloemen. Ik zaai altijd allerlei kleuren door elkaar heen, lekker bont. Ik heb weleens een soort gehad met heel kleine bloemetjes, en daar kwamen ontzettend veel vlinders op af. Zinnia’s zijn ook mooi om ergens tussendoor te zaaien.

zinnia meerkleurig

Tip: zaai ook wat insectenlokkers in je groentetuin. Dan helpen de diertjes je met het bestuiven van de groenten!

Wat zijn jouw favoriete planten om insecten te lokken?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*