kamerplanten tuincentrum

Planten kopen in een tuincentrum? Hier moet je op letten (11 tips)

Hoewel ik zelf niet zo vaak planten bij een tuincentrum koop (ik ga naar de kweker of ik stek ze zelf), heb ik wel tips voor waar je op moet letten. Op die manier koop je altijd de mooiste planten.

1. Koop in het voorjaar

Mijn allereerste tip is: koop de planten in het voorjaar. Dan kun je beter zien wat je precies koopt.

2. Ontwijk onkruid

Bekijk de pot van de plant die je wilt kopen, aandachtig. Komen er geen verstekelingen mee in de vorm van vervelend onkruid? Levermos is bijvoorbeeld heel vervelend, als dat eenmaal in je tuin groeit, krijg je het er haast niet meer uit. En onkruid kan heel gemakkelijk meeliften met planten die je koopt.

3. Leeft de struik nog?

Het is nog niet het seizoen dat er blad aan de struiken zit. Hoe ontdek je dan of de plant eigenlijk nog wel leeft? Heel simpel: door met je nagel een klein stukje over de bast te krabben. Als de heester van binnen groen is, en een beetje sappig, dan leeft hij nog. Komt er onder de bast een donkerbruine kleur of juist een heel lichte kleur tevoorschijn, dan is de plant dood.

4. Planten in winterrust

En dan heb je nog de planten die in winterrust zijn: daar staat nog niets boven de grond. Om te controleren of er nog wel iets boven de grond komt, wrijf je met een vinger over de grond heen. Je zou al snel de jonge groeipunten moeten zien. Als ik die niet zie, dan vertrouw er niet op dat de plant nog boven komt. Meestal zie je namelijk wel een beginnetje. En als je dat niet ziet, kun je altijd nog wat meer grond wegschuiven voor een dubbele check.

cactussen winkel

5. Koop geen planten als het vriest of sneeuwt

De planten die je koopt, moeten zo snel mogelijk de grond in. Koop daarom geen nieuwe planten in een periode met vorst of sneeuw. Dan kun je ze namelijk niet planten.

6. Check op schimmel

Sta je op het punt om een (kamer)plant te kopen, kijk dan nog even kritisch naar het blad en de stam. Bekijk bijvoorbeeld ook de onderkant van het blad. Je wilt namelijk geen schimmel of luis mee naar binnen nemen.

7. Hoe nat is de grond?

De grond in de pot mag niet te nat zijn. Dan kunnen de planten namelijk wegkwijnen. De planten kunnen beter iets te droog staan dan te nat. Aan te natte voeten kun je namelijk weinig doen – bij droge grond geef je gewoon een beetje water.

8. Hoe mooi is het blad?

Let bij kamerplanten zeker ook op de kwaliteit van het blad. Is het mooi fris en gaaf? Dat is een goed teken. Planten met rafelige, gele bladeren zijn niet blij. En bovendien staat het ook niet mooi!

9. Koop geen planten vol in bloei

Het lijkt een beetje tegenstrijdig, want bloeiende planten zijn toch blije planten? Jazeker, maar als een plant vol in bloei is, betekent dit ook dat hij over zijn hoogtepunt heen is. Het liefst koop je planten die mooi volop in de knop zitten, met af en toe een knop die net wel of net niet uitkomt.

scindapsus
Deze plant is een lid van de scindapsus-familie

10. Heeft de plant al stekjes?

Sommige planten, zoals de pilea peperomioides (pannenkoekenplant) of de graslelie, maken heel snel stekjes als ze zich goed voelen. Als er dus (beginnende) stekjes in de pot te zien zijn, betekent dit dat de plant goed verzorgd is, en de plant al wat ouder is. Planten maken pas stekjes als ze zelf volop in hun groeikracht zitten.

11. Draai de pot even om en check de wortels

Ik kies zelf graag planten die net iets te groot zijn voor de pot. Dat kun je zien aan de onderkant: dan komen de wortels net onderuit de pot. De plant zou nog wel even in deze pot kunnen, maar je zou hem ook snel kunnen verpotten. Dat betekent dat de plant mooi bezig is met aangroeien, en goed op dreef is. Let bij kleinere planten ook altijd op de wortels: ze moeten eerst goed doorgeworteld zijn, voordat je ze kunt verpotten. Als je een plant uit zijn plastic containerpotje haalt, moeten de wortels mooi onderaan de potgrond in de vorm van de pot zijn gegroeid.

Check dit trouwens ook even, als je meteen een sierpot bij de plant koopt. Want dan wil je natuurlijk liever niet dat de plant binnen no time te klein is voor de pot.

Waarop controleer jij de planten die je misschien wil kopen?

Dit vind je misschien ook interessant: Hier let ik op als ik bloemen in de winkel koop.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*