Elke plant heeft zo z’n eigen behoeften. Dat betekent ook dat je niet elke plant of struik zomaar op elke plek in je tuin kunt neerzeten. Veel planten kunnen bijvoorbeeld niet tegen een droge of schrale grond, of tegen een plek met veel schaduw. Maar dat geldt niet voor het siergras Luzula sylvatica.
Schaduw en droogte
Luzula sylvatica is een voorbeeld van een plant die goed tegen slechte omstandigheden kan. Hij staat prima in de schaduw, en kan ook goed tegen droogte. Het is een sterke plant, die bovendien niet doodgaat in de winter. Sterker nog: hij blijft groen in de winter.
Siergras als rustpunt
Het groen van het gras is wat mij betreft ook de grootste sierwaarde van deze biezensoort met haar brede, overhangende blad. Het zorgt echt voor een rustpunt in de tuin. Al zijn de bloei-aren die in de zomer verschijnen ook mooi om te zien.
Bodembedekker voor een grote natuurtuin
Ik heb de plant op lastige plekken in mijn tuin aangeplant, bijvoorbeeld in de diepe schaduw van grote eiken. Een groot voordeel is dat grote veldbies ook nog eens een uitstekende bodembedekker is. Er groeit echt niets doorheen. Het is echter wel een plant die geschikt is voor een grote natuurtuin. De pollen nemen flink wat ruimte in. En als je niet uitkijkt, zaait het gras zich rijkelijk uit. Tip: haal de halmen er voor de winter af!
Niet snoeien maar steken
Luzula sylvatica hoef je niet terug te snoeien zoals bij andere siergrassen. Ik heb hem al meer dan twintig jaar op dezelfde plek staan, zonder te snoeien. Wel kun je geel geworden bladeren en halmen weghalen. Wordt het siergras langzaam te groot (bijvoorbeeld langs de stoep), dan kun je er een deel afsteken. Knip er nooit zomaar wat vanaf, want dat blijf je heel lang zien.
Wat te doen als je grote veldbies kaal wordt?
Wordt het hart van de plant kaal? Dan kun je hem het beste scheuren en de vitale delen opnieuw inplanten. Let op! Strooi voor het inplanten een beetje mest en compost.
Heb jij grote veldbies, oftewel Luzula sylvatica in je tuin staan?