hydrangea annabelle toppen

Planten toppen om de bloeitijd te verlengen

Het lijkt zonde: de top van planten eruit halen als ze net mooi beginnen te groeien. Veel mensen durven dit dus ook niet aan, maar je verlengt de bloeitijd ermee. Half mei is de juiste tijd om planten te toppen, we leggen uit hoe je dat doet.

hydrangea annabelle
Hydrangea annabelle

Bloemen top je vanaf half mei tot begin juni. Doe je dit later, dan heeft de plant niet genoeg tijd om nieuwe bloemknoppen te zetten.

Ik neem de helft van de scheuten van een plant, en haal daar ongeveer een derde deel af. De rest van de scheuten laat ik met rust. Het gevolg is dat de scheuten die je niet hebt getopt, al vrij snel bloeien. De plant is dus al redelijk snel mooi. Maar voor iedere scheut die je aftopt, komen er twee nieuwe scheuten terug. Dat betekent dat de plant langer bloeit. De afgetopte scheuten bloeien namelijk later, maar er komen dus dubbel zoveel bloemen in.

Je kunt een mesje gebruiken om planten te toppen, maar bij sommige planten werkt het net zo gemakkelijk met je handen.

phlox toppen
Phlox

Nog meer voordelen

Behalve dat het er mooi uitziet, heeft het toppen van scheuten meerdere voordelen. De plant wordt voller, en blijft daardoor steviger staan. Bij veel wind valt de plant dus minder snel om. Omdat de afgetopte scheuten later bloeien, kun je de bloeitijd van je border sturen.

Welke planten kun je toppen?

Veel vaste planten, planten die je in de winter in de volle grond kunt laten staan, kun je op deze manier toppen. Zelf doe ik dit bijvoorbeeld bij phloxen, schildpadbloemen en sedum.

Sedum getopt
Deze sedum matrona is al getopt, eromheen zijn zelfs drie nieuwe scheuten gegroeid.

Ik top ook altijd de hortensia hydrangea annabelle (leuk feitje dat je zelf misschien ook al bedacht had: hydrangea’s heten zo omdat ze veel water nodig hebben). Dit is geen vaste plant, maar een heester (struikgewas).

Je kunt niet alle hortensia’s toppen. De annabelle bloeit op éénjarig hout, wat betekent dat je hem in het voorjaar moet snoeien tot 10 centimeter boven de grond, maar dat hij hetzelfde jaar al bloeit. Andere hortensia’s bloeien op tweejarig hout, dan heb je het eerste jaar nagenoeg geen bloemen. Als je een annabelle topt, probeer dan wat meer van de buitenste scheuten de toppen. Omdat deze scheuten steviger worden, houden ze de rest in toom en zal je annabelle minder snel omvallen.

6 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*