hydrangea annabelle toppen

Planten toppen om de bloeitijd te verlengen

Het lijkt zonde: de top van planten eruit halen als ze net mooi beginnen te groeien. Veel mensen durven dit dus ook niet aan, maar je verlengt de bloeitijd ermee. Half mei is de juiste tijd om planten te toppen, we leggen uit hoe je dat doet.

hydrangea annabelle
Hydrangea annabelle

Dit toppen wordt ook weleens de ‘Chelsea chop’ genoemd, vernoemd naar de jaarlijkse Chelsea Flower Show in Engeland, die eind mei gehouden wordt.

Bloemen top je vanaf half mei tot begin juni. Doe je dit later, dan heeft de plant niet genoeg tijd om nieuwe bloemknoppen te zetten.

Ik neem de helft van de scheuten van een plant, en haal daar ongeveer een derde deel af. De rest van de scheuten laat ik met rust. Het gevolg is dat de scheuten die je niet hebt getopt, al vrij snel bloeien. De plant is dus al redelijk snel mooi. Maar voor iedere scheut die je aftopt, komen er twee nieuwe scheuten terug. Dat betekent dat de plant langer bloeit. De afgetopte scheuten bloeien namelijk later, maar er komen dus dubbel zoveel bloemen in.

Je kunt een mesje gebruiken om planten te toppen, maar bij sommige planten werkt het net zo gemakkelijk met je handen.

phlox toppen
Phlox

Nog meer voordelen

Behalve dat het er mooi uitziet, heeft het toppen van scheuten meerdere voordelen. De plant wordt voller, en blijft daardoor steviger staan. Bij veel wind valt de plant dus minder snel om. Omdat de afgetopte scheuten later bloeien, kun je de bloeitijd van je border sturen.

Welke planten kun je toppen?

Veel vaste planten, planten die je in de winter in de volle grond kunt laten staan, kun je op deze manier toppen. Zelf doe ik dit bijvoorbeeld bij phloxen, schildpadbloemen en sedum.

Sedum getopt
Deze sedum matrona is al getopt, eromheen zijn zelfs drie nieuwe scheuten gegroeid.

Ik top ook altijd de hortensia hydrangea annabelle (leuk feitje dat je zelf misschien ook al bedacht had: hydrangea’s heten zo omdat ze veel water nodig hebben). Dit is geen vaste plant, maar een heester (struikgewas).

Je kunt niet alle hortensia’s toppen. De annabelle bloeit op éénjarig hout, wat betekent dat je hem in het voorjaar moet snoeien tot 10 centimeter boven de grond, maar dat hij hetzelfde jaar al bloeit. Andere hortensia’s bloeien op tweejarig hout, dan heb je het eerste jaar nagenoeg geen bloemen. Als je een annabelle topt, probeer dan wat meer van de buitenste scheuten de toppen. Omdat deze scheuten steviger worden, houden ze de rest in toom en zal je annabelle minder snel omvallen.

6 Comments

    • Je kunt een plant zeker begin september toppen. Dit doe je dan wel alleen voor het oog. Over niet al te lange tijd zal de plant bovengronds afsterven. Succes!

    • Hoi Caroline, dat is altijd heel interessant om te proberen. Doe het dan wel op tijd (zoals in het artikel beschreven). Succes! Groetjes van Albert Jan en Linda

  1. Hallo,
    Ik heb het hele internet afgestruind maar nergens wordt het me écht duidelijk hoe ik de Kamerlinde moet snoeien. Wat betekent ‘nieuwe scheuten toppen’, hoe zien die scheuten eruit? Ik heb nu een paar cm stam vanuit de pot en dan een splitsing waardoor ‘ie doorgaat in 2 stammen. Moet ik daar al 1 vanaf halen? Of gaat het om het snoeien van scheuten die vanaf die 2 stammen groeien? Jammer dat ik geen foto kan bijvoegen ter verduidelijking. Ben benieuwd, hoor graag!

    • Hoi Anne, als je van de kamerlinde een mooie grote boom op een rechte stam wil maken, dan moet je de plant niet snoeien. Wil je meer een struikvormige, vertakte plant, dan is het inderdaad een goed idee om hem regelmatig te snoeien. Is een stengel ongeveer 20 centimeter lang, knip dan de top eraf (het uiteinde van de stengel). Op die plek zal de stengel zich vertakken, en komen er dus meer stengels voor terug. Als de nieuwe stengels 15 centimeter lang zijn, kun je het toppen herhalen. Daarna kun je de plant uit laten groeien, en krijg je een mooie, dicht vertakte plant. Hopelijk helpt deze informatie je wel verder. Veel succes! Groeten van Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*