pompoen

Pompoen op de composthoop

Pompoen is een heel geschikte plant voor op de composthoop. Het voorkomt namelijk onkruid en het uitspoelen van voedingsstoffen!

Pompoen vind ik sowieso een mooie plant met mooie opbrengst. Laat je hem groeien op de composthoop, dan heeft onkruid geen kans om welig te tieren. Je hoeft dus geen tijd te besteden aan het weghalen van onkruid.

pompoen

Niet te veel regen in je composthoop

Het blad van de pompoen zorgt er daarnaast voor dat er niet te veel regen in de composthoop komt. Te veel vocht drukt namelijk de zuurstof uit de hoop, waardoor de omzetting naar compost langzamer zal gaan. Ook blijft de hoop lekker rul door zuurstof. Daarnaast zal regen de voedingsstoffen uit de composthoop laten spoelen.

Genoeg voedingsstoffen

Je hoeft trouwens niet bang te zijn dat de pompoenplant alle voedingsstoffen uit de composthoop haalt. Zo’n hoop heeft genoeg! Sterker nog, je kunt er ook Oost-Indische kers en courgette bij planten.

Pompoenplanten sterven af in de herfst, na de eerste nachtvorst. Het blad gaat weg en er komt een heel schone composthoop onder vandaan. En omdat het groeiseizoen dan voorbij is, zal er ook weinig nieuw onkruid ontstaan.

bloem pompoen

Nadeel: je moet pompoen regelmatig afsteken

Er is één nadeel van pompoenen op de composthoop, en dat zijn de ranken van de plant. Een pompoenplant ‘wandelt’ gemakkelijk de hoop af en de tuin in, waarna het in je tuin andere planten aan de kant drukt. Je moet de pompoen dus regelmatig afsteken. Doe dit een paar bladeren na een vrucht. Op die manier gaan alle voedingsstoffen naar de vrucht, en niet naar die lange scheuten.

Welke planten staan er bij jou op de composthoop?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*