zaaien tweejarigen

Probeer ondanks de droogte in augustus nog tweejarigen te zaaien

Het is een moeilijk jaar voor kiemplantjes en zaden. Als tuinman heb ik nog nooit een voorjaar en zomer meegemaakt waarbij ondanks veelvuldig sproeien (wij mochten nog altijd sproeien met grondwater), de bloem- en groentezaden maar niet goed boven kwamen. De zon heeft de jonge kiemplantjes als het ware verschroeid.

Eindeloos proberen

Ook in het vroege voorjaar kwamen de groenten niet echt goed boven. Pas na twee of drie keer zaaien ging het de goede kant op, dus pas echt een stuk later. Van bloemzaden is bijna niets terechtgekomen. Ik heb verschillende keren in april, mei en juni bloemen gezaaid. Denk aan eenjarige snijbloemen, maar ook vaste planten zoals ridderspoor. Zoals je merkt: dit was voor mij een jaar van eindeloos proberen.

Zaaien tweejarigen

Nog één poging: tweejarigen zaaien

Daarom is het nog best een poging waard om nu, eind augustus, bloemzaden van tweejarigen te zaaien. Voor viooltjes, duizendschoon en muurbloemen bijvoorbeeld is het nog niet te laat. Normaal zaai je ze in juli, maar we hebben nog best kans o peen mooie herfst. Dan heb je nog net voor de winter de kans om te verspenen. In dat geval kunnen ze volgend jaar nog bloeien. Na een slechte periode is het altijd mooi om zoiets nog te proberen!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*