Het verloren hoekje overzicht

Project: het verloren hoekje (deel 1)

Aan de zijkant van het huis staat een appelboom in de schaduw van een grote eik van de buren. Het is ons ‘verloren hoekje’, aan twee kanten omzoomd door een haag: een taxus en een beuk. Aan de zijkant staat een boog met hedera (klimop), wat in het verloren hoekje ook als bodembedekker dient. Tijd om dit hoekje, waar jaren niets aan gedaan is, aan te pakken. We nemen jou mee in dit project!

De appelboom doet het er niet erg goed

Het hoekje van ongeveer 25 vierkante meter bestaat uit redelijk goede zandgrond, waar de vijftien jaar oude Jan Steen-appelboom het goed op doet. Zoals het hoekje er nu uitziet, heb ik er geen werk mee, maar: de vijftien jaar oude appelboom (Jan Steen) draagt nooit veel appels. Misschien komt het wel doordat de klimop voeding uit de bodem haalt – en waarschijnlijk heeft de schaduw er ook wel wat mee te maken.

Maar ik ga de boom niet verplaatsen. Het gaat me namelijk niet om de appels, het gaat me om het creëren van een mooi beeld. Het is nu echt een rommelhoekje. Voordat deze plek echt mooi begroeid is en helemaal is zoals ik het graag zou willen, kunnen we trouwens zo vijf jaar verder zijn. De planten hebben immers tijd nodig om te groeien.

verloren hoekje appelboom klimop

Omdat mijn tuin al zo groot is, wilde ik in het verleden niet zoveel werk met dit gedeelte hebben. Maar nu zou ik het wel iets verfijnder willen zien. Met hele kleine, subtiele plantjes kun je een heel mooi beeld maken. Als je er geen oog voor hebt, zou je er zo aan voorbij kunnen lopen, maar voor mij betekent het iets meer variatie in de tuin. De komende tijd gaan wij jullie op de hoogte houden van het project het verloren hoekje.

Eruit: botanische roos, pruimenboom en klimop

Allereerst staat er al twintig jaar een oude botanische roos, die eigenlijk ook al twintig jaar aan het wegkwijnen is. Ik had nooit zin om er wat aan te doen, het was immers het verloren hoekje. Maar nu gaat de roos eindelijk naar de zon. Ook staat er een pruimenboompje dat niet langer kan blijven. Helaas heb ik ergens anders in de tuin geen plek meer, dus dat ga ik weggeven.

De klimop wil ik dus weg hebben, maar ik wil de boog die begroeid is met klimop, wel houden. Ik moet de klimop dus afsnijden bij de boog. Het kan dan zomaar zijn dat die boog daar nog wel iets van te lijden heeft – misschien gaat hij gedeeltelijk afsterven. Dat is dan maar zo. Ook de meeste rododendrons moeten weg, anders is er geen plek voor nieuwe planten. Waarschijnlijk ga ik deze verplaatsen.

verloren hoekje

De omstandigheden niet aanpassen

Nu over na wat ik er wel wil hebben. Zoals ik al zei is de bodem redelijk goed, en dat wil ik graag zo houden. Ik wil de bodem niet veranderen, dat doe ik eigenlijk nooit. Hooguit voeg ik af en toe wat kalk toe. De planten die er zich thuis voelen, zullen er groeien. Voelt een plant zich er niet thuis, dan kwijnt deze weg en zet ik er iets anders voor in de plaats. Als je de omstandigheden aan moet passen, dan zul je dat altijd moeten blijven doen. Met andere woorden: dat zal altijd veel werk vergen.

Erin: schaduwminnende planten

Het verloren hoekje is een plek waar geen planten kunnen groeien die veel van zon houden: dat is gewoon onmogelijk. Ook is het geen zwaarbemeste bodem, dus ik ga op zoek naar schaduwminnende planten die op een beetje schrale grond gedijen. Hoewel ik nog geen gestructureerd plan heb over de planten die ik in het hoekje wil plaatsen, heb ik al wel planten op andere plekken in de tuin die ik er graag zou willen hebben.

Zo zat ik te denken aan de dagkoekoeksbloem: deze is groot en hoog. De zaden waaiden ooit over uit het bos en inmiddels hebben er al enkele jaren koekoeksbloemen in de tuin gebloeid. Toen ze afgelopen zomer bloeiden heb ik de bloemetjes geplukt. De zaadjes heb ik afgehaald en tot nu toe warm en droog bewaard. Ik had er destijds nog geen bestemming voor, maar nu denk ik dat de koekoeksbloem voor een mooie variatie kan zorgen.

Verder wil ik er graag bollen en een mooie bodembedekker plaatsen.

zaden koekoeksbloem
Zaden van de dagkoekoeksbloem

Tot dusver dit eerste deel van het project het verloren hoekje en de voor-foto’s. Mocht jij goede ideeën hebben voor het hoekje, laat het dan weten bij de comments!

2 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*