pruikenboom rood

Pruikenboom: een luchtig accent in je tuin

De pruikenboom is een boom of heester die een luchtig accent aan je tuin geeft. De bloemen hebben heel luchtige bloeischermen. Het zijn fijne draden, een soort van haren.

pruikenboom rood

Roodbladige en groenbladige pruikenbomen

Deze plant, met de Latijnse naam Cotinus coggygria atropurpurea, is echt grappig. De pruikenboom bloeit in juni. De bloemen zien eruit als een warrige boel, een spinsel van draden. Maar ook het blad is prachtig. Op de foto’s zie je roodbladige en groenbladige pruikenbomen. En kijk het blad: het is prachtig gevormd.

blad pruikenboom

Niet te veel snoeien

Dit is een boom voor een wat grotere tuin, hij wordt nogal groot. Als je deze boom/struik te veel moet snoeien door ruimtegebrek, zal hij niet snel een pruik (bloei) dragen. En dit maakt de boom juist de moeite waard.

pruikenboom groen

Sowieso is het belangrijk dat je de pruikenboom niet te veel snoeit. Laat hem eerst eens groeien en bloeien. Daarna kun je hem een beetje in vorm houden. Bijvoorbeeld als een tak te veel uitsteekt, kun je die wegsnoeien. Doe er verder niet te veel aan. Heeft de boom gebloeid, en dreigt hij te groot te worden? Dan kun je hem wat terugsnoeien. Pruikenboom staat er namelijk om bekend dat hij lange scheuten maakt. Bij storm en regen kunnen deze afknappen – dan moet je sowieso snoeien.

pruikenboom groen

Weinig verzorging

Qua verzorging heeft de pruikenboom weinig nodig. Zet hem gewoon op goede grond. En zoals we al zeiden: ruimte is belangrijk, zodat hij mooi tot zijn recht komt.

Wat vind jij van de pruikenboom?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*