Prunus triloba snoeien (knotten)

Prunus triloba snoeien (knotten)

Een prunus triloba is een heel mooi boompje: hij heeft lange scheuten vol met bloemen. Elk jaar loopt hij een flink stuk uit. Als je hem niet snoeit, groeit hij uit tot een wilde bos scheuten die veel minder bloemen gaat dragen. Daarom snoei ik hem altijd helemaal af.

Door deze prunus te snoeien houd ik hem in stand; hij blijft klein. Elk jaar loopt hij net zoveel uit als ik het jaar ervoor eraf heb gehaald – de stengels worden wel 70 tot 80 centimeter lang, en ze zitten vol bloemen. Ik vind hem prachtig!

Prunus triloba bloeiend

Snoei na de bloei

Gelijk na de bloei is het beste moment om de prunus triloba te knotten. Wacht niet tot het allerlaatste bloempje is afgevallen. Als je te lang wacht, loop je een gedeelte van de groei mis en heb je volgend jaar minder bloemen. Hij begint dan immers veel later met groeien. Een paar dagen tot een week wachten is niet zo erg, maar een paar weken is echt te lang.

Over het algemeen is de plant eind april uitgebloeid, maar houd echt als richtlijn de bloei aan. Door het koude voorjaar bloeide hij dit jaar wat later.

Prunus triloba bloem 2

Alle scheuten afknippen

Het snoeien van de prunus triloba is heel gemakkelijk: je knipt simpelweg alle scheuten eraf. Houd niets meer over, in een paar weken begint het weer te groeien. Ons boompje staat er nu zo’n jaar of vijf, zes. De stam wordt elk jaar dikker, maar je kunt zo tien tot vijftien jaar vooruit.

prunus triloba gesnoeid

Omdat de verzorging heel simpel is (normale tuingrond is goed genoeg, eventueel kun je hem een beetje gedroogde koemest geven), is het een ideaal boompje voor niet zulke fanatieke tuinierders. Bijkomend voordeel: hij is relatief goedkoop. Wel zou ik adviseren hem bij een kweker te kopen. Dat is misschien iets duurder, maar dan is je boompje van betere kwaliteit.

11 Comments

 1. Ik zoek kwekers, Maar vind niets uitgezonderd tuincentra maar deze hebben ze nu niet en alleen in dure potten. Ik woon in Leiden.

 2. Hallo, ik heb dit boompje direct na de bloei gesnoeid maar nu heeft hij allerlei doorgeschoten takken. Is het handig om deze nu (sept) opnieuw te snoeien?

  • Hoi Vera, snoei deze doorgeschoten twijgen niet! Op deze takken bloeit de prunus volgend jaar. Je snoeit prunus triloba één keer per jaar: na de bloei. Groetjes van Albert Jan en Linda

 3. R Oosterbaan

  Ik heb ons boompje helaas niet gesnoeid, ik ga dit nu z.s.m. doen. Moet ik echt alles zo kort knippen/snoeien als hierboven? Hoelang duurt het voor er ongeveer weer mooie, groene takken groeien dan? Bedankt hoor!

  • Hoi R., inderdaad: knip het echt zo kort als op de foto’s. In het begin zul je nog denken: wat duurt het lang voordat er weer takken aan groieen. Dat laat best even op zich wachten. Maar in de loop van juni komt er weer schot in de zaak – als je deze richtlijnen aanhoudt. Daarom is het van belang om direct na de bloei de struik te knotten, dan krijgt hij tijd om te groeien. Groetjes, Albert Jan en Linda

 4. Beste Albert Jan en Linda, helaas waren wij te laat met snoeien dus staat ons boompje nog net als in april toen we deze net kochten. Er groeien allemaal mooie nieuwe takken onderin en inmiddels staan er twee hele mooie boompjes. Helaas na alle hitte de afgelopen weken, zie ik dat de bovenste takken allemaal uitgevallen zijn en zien de boompjes er minder gezond uit. Hebben jullie enig idee wat de oorzaak kan zijn? Bedankt!!

  • Hoi Romy, dat kan zeker te maken hebben met de droogte. We adviseren je om de langste scheuten iets terug te snoeien en volgend jaar na de bloei goed te snoeien. Veel succes, hopelijk trekken ze nog wat bij. Groeten, Albert Jan en Linda

 5. Goedemiddag,
  Wij hebben ons boompje na de bloei gesnoeid.
  Echter vinden we de takken nu erg lang voor ons kleine tuintje.(1 meter.)
  Waarschijnlijk heb ik niet genoeg terug gesnoeid.
  Kan ik daar nu nog iets aan doen?

  • Hoi E., het is beter om nu niets te doen. Inkorten ziet er erg onnatuurlijk uit. Maar bij ruimtegebruik kunnen we ons voorstellen dat je dit wil doen. Kort dan de langste iets in. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

 6. Sandra de Boer

  Zolang als ik een tuin heb (24 jaar) mag mijn favoriete prunus triloba niet ontbreken. In deze tuin staat de prunus triloba alweer 12 jaar. Na de bloei snoei ik hem altijd terug en groeien nieuwe scheuten weer uit tot een volle bos. Inmiddels is de knot al aardig dik geworden. Afgelopen april weer gesnoeid maar nu zijn er aan twee kanten kale plekken gebleven zonder nieuwe uitlopers. Maar wat ik ook nog nooit heb gezien bij de boom is dat hij vanuit de knot klonters en lange slierten hars bloedt. Heeft u advies en antwoord hoe dit kan?

  • Ha Sandra, wat jammer dat er kale plekken zijn gebleven aan je prunus! Wel leuk om te lezen dat je er net zo enthousiast over bent als wij.
   Prunus triloba kan last krijgen van een schimmelziekte die vaak voorkomt bij sierkersen. De takken die aangetast zijn, kun je het beste verwijderen. Hopelijk krijg je het onder controle. Albert Jan heeft een grote sierkers die hij hierdoor ieder jaar moet snoeien – het is de laatste jaren beter dan ooit. Geef de boom in de winter een beetje patentkali en in het voorjaar een beetje organische mest. Veel succes! Groeten, Albert Jan en Linda

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*