grote ridderspoor met aj

Dit zijn de beste omstandigheden voor ridderspoor

Ridderspoor (Delphinium) is een mooie plant met prachtige bloemen, maar het heeft wel een gebruiksaanwijzing: het kan best een lastige plant zijn.

In 2016 schreven we al eens eerder over de ridderspoor. Inmiddels heb ik veel nieuwe ervaringen en inzichten opgedaan met deze mooie planten. Die delen we graag met je.

ridderspoor bloem

Dit jaar had ik de ridderspoor in de moestuin gezaaid: helemaal vrij en lekker in de zon. De plant deed het bijzonder goed, door een mix van een voedzame rond en geen problemen met slakken. De plant bleef maar groeien, en is uiteindelijk 2,85 meter lang geworden! Met behulp van twee stokken bleef de ridderspoor mooi rechtop staan, en prachtig in bloei.

Standplaats: zon

Als je ridderspoor in je tuin plant, doe dat dan op een zonnige plek. Het liefst in de volle zon.

Zaai je ridderspoor, dan kun je ze voorzaaien in potjes, om te voorkomen dat slakken de kleine plantjes wegvreten.

ridderspoor bloemen doorkijkje

In z’n eentje

Heb je er plek voor, zet ridderspoor dan mooi solitair. De plant moet vrij staan, want hij heeft graag zon op de voet. Daarnaast hebben slakken een hekel aan zon, maar niet aan ridderspoor. Door ze in hun eentje in de zon te zetten, heb je meer kans dat de slakken ze links laten liggen. Ze hebben dan geen schaduw van buurplanten. Ook heb je zo meer controle over de plant – als je ze tussen andere planten in zet, vergeet je ze makkelijker. Dan ben je ze opeens kwijt, of zijn ze aangevreten door slakken.

Voedzame bodem

De plant houdt van een voedzame bodem. Om de plant nog een handje te helpen, geef je in maart organische mest.

Afknippen

Na de eerste bloei begin juli, knip je ridderspoor helemaal tot op de grond af. Vervolgens bemest je de planten, zodat ze genoeg energie hebben voor een tweede bloei.

ridderspoor bloemen blauwpaars

Schimmel

Bij hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid heb je eerder last van schimmels. In het geval van ridderspoor: meeldauw. Bij kwekers krijgen de planten die het meest resistent zijn de voorkeur. Komt er toch meeldauw op het blad, dan verdwijnt dat na de eerste bloei (als je de plant bij de grond hebt afgeknipt).

Als de omstandigheden optimaal zijn, gaat je ridderspoor het goed doen en kun je genieten van die prachtige bloemen!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*