De rode hazelaar (gewone hazelaar) groeit erg snel. Als je hem in toom wil houden, moet je hem wel jaarlijks snoeien. Dat kan bijna altijd, behalve in een vorstperiode.
Waarom ik het liefst in de herfst snoei
Zelf snoei ik de hazelaar in de herfst, omdat ik in deze tijd veel meer planten en bomen snoei. Dan ben ik in één keer klaar. In het voorjaar heb ik het al druk genoeg, dus dan kan ik het beter nu doen.
Als je de hazelaar in de herfst snoeit, gebeurt er verder niets – hij groeit niet meer aan. Pas volgend voorjaar loopt hij weer uit. Maar de rode hazelaar is heel sterk, dus die kan daar goed tegen. Behalve natuurlijk als het vriest of als er vorst voorspeld is: dan kun je niet snoeien.
Op de foto’s zie je trouwens vooral groen blad. Hoe verder richting de herfst, hoe minder rood blad overblijft.
Hoe snoei je een rode hazelaar?
Als je een rode hazelaar snoeit, knip je de dikste takken bij de grond weg. En dat doe je redelijk rigoureus: je snoeit ongeveer twee derde weg. Wat overblijft zijn kleine scheuten van niet hoger dan ongeveer 1 meter 20. Dat is voldoende, want dat groeit volgend jaar weer uit tot een volle struik. Bij mij hoeft de struik trouwens niet zo groot te zijn, want hij staat op een plek met allerlei vaste planten. Daar moet hij niet te veel schaduw brengen.
Overigens zou je de lange takken ook halverwege kunnen wegsnoeien, maar dan krijg je verdikkingen aan die tak. Dat ziet er in de winter niet zo mooi uit. Soms ben ik geneigd om van die heel lange, dunne scheutjes toch halverwege af te knippen, omdat er anders niets over lijkt te blijven. Heel soms doe ik het, maar het is echt niet nodig. Takjes van een halve meter zijn al genoeg om volgend jaar weer een mooie struik te hebben.
Snoeien: geen hazelnoten
Als je de struik snoeit, krijg je volgend jaar weer mooie grote, volle rode bladeren. Daarin zit voor mij de sierwaarde van de rode hazelaar, het gaat me niet om de hazelnoten. Omdat ik elk jaar snoei, komen er geen noten aan de struik. Wil je dat wel, dan moet je hem zo’n drie of vier jaar ongemoeid laten. Dan groeit hij meters hoog, en pas dan zul je hazelnoten krijgen.
De takken die ik wegknip, gebruik ik om tussen planten te steken (als versteviging) of als opbindmateriaal. Zijn ze aan de dikke kant, dan kun je ze ook prima als bonenstok gebruiken. Je hoeft het snoeiafval dus niet weg te gooien.
Hi Albert Jan
Ik heb een vraagje mijn schoonvader ( 87 ) wil nog graag een rode hazelaar voor in zijn tuin .
Maar helaas zijn de financiële middelen niet zo groot . Heb jij een idee waar ik een stekje kan kopen voor een redelijk bedrag ?
Hoi Charles, hier hebben wij helaas geen goed antwoord op. We zouden je adviseren om te informeren bij kwekers in de buurt. Veel succes! Groeten, Albert Jan en Linda