blad rode klaverzuring

Rode klaverzuring: mooi als kuipplant én kamerplant

Rode klaverzuring (Oxalis purpurea) is een mooie potplant: zet een pot op een terras met alleen deze plant erin. In no time zit de hele pot vol! Rode klaverzuring moet je niet vergelijken met de gehoornde klaver. Dat beruchte onkruid wil je echt niet in je tuin hebben.

Deze mooie rode klaver heeft wortelknolletjes die je in april ongeveer drie centimeter diep in de pot plant. Het duurt een paar dagen voordat de eerste blaadjes bovenkomen. Binnen een paar weken is de pot helemaal gevuld. Vanaf half mei (IJsheiligen) kan de plant buiten staan.

De sierwaarde van deze plant zit in het mooi gevormde, donkerrode blad. Na verloop van tijd komen er ook lichte bloemetjes aan de plant, maar het gaat mij voornamelijk om het blad.

rode klaverzuring

Rode klaverzuring water geven

Rode klaverzuring heeft regelmatig water nodig. Laat de pot nooit uitdrogen. Hoeveel water de plant nodig heeft, is dus ook afhankelijk van hoe warm het is. Zet de plant in de halfschaduw en liever niet in de zon. Dan worden de bladeren lichter van kleur.

Bemesten

Ook moet je de plant regelmatig bemesten. Hoe vaak je mest gebruikt, is afhankelijk van de soort die je gebruikt (vloeibare voeding voor kuipplanten of mestkorrels bijvoorbeeld). Houd de richtlijnen op het etiket aan!

rode klaverzuring

Blad sterft af

In de winter moet de plant binnen, vorstvrij overwinteren. Het blad sterft af en de plant komt in winterrust. Dan hoef je hem geen water meer te geven.

wortelknollen rode klaver oxalis

Vervolgens haal je in maart of april de knolletjes uit de pot, en vul je de pot met verse grond. Plant daarna ongeveer de helft van de knolletjes terug. De plant heeft zich namelijk vermeerderd. De andere knolletjes kun je in een nieuwe pot zetten (of weggeven).

rode klaverzuring3

Rode klaverzuring als kamerplant

Je kunt rode klaverzuring ook als kamerplant houden. Je kunt dan het beste de plant binnen opkweken nadat je knolletjes hebt geplant. Zet de plant op een lichte plek, anders gaan de stengels op zoek naar licht en worden ze langgerekt (en slap). Blijf dan in de winter wel water geven.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*