bloeiende rodgersia

Rodgersia (schout-bij-nacht): mooie opvulling in de schaduw

Rodgersia (ook wel schout-bij-nacht of kijkblad) is een bladverliezende vaste plant die bloeit in mei, juni en soms juli met grote pluimachtige bloemen. Het is een mooie vaste plant voor in de schaduw.

Heb je grote, open plekken in de schaduw, dan zorgt de rodgersia voor opvulling. De plant heeft dus wel ruimte nodig.

rodgersia schout-bij-nacht blad

Mooi blad én mooie bloemen

Helaas bloeit deze plant niet zo heel lang. Maar gelukkig is het blad ook erg mooi (en groot), dat is ook echt een sierwaarde van de plant. Het is niet echt nodig om de oude bloemen uit de plant te knippen, maar omdat het mooie blad dan beter uitkomt, doe ik dat meestal wel. Rodgersia aesculifolia heeft prachtig samengesteld, kastanje-achtig blad.

Schaduw

Rodgersia is een plant voor in de schaduw en halfschaduw. Zet de plant niet volop in de zon. De kans is dan erg groot dat het blad verbrandt. Dat kun je ook op de foto zien.

rodgersia verbrand kijkblad zon

Zo verzorg je rodgersia

De plant houdt van voedzame, vochthoudende grond. Dit bereik je door humus en compost door de grond te werken. In het voorjaar geef je een beetje organische mest. De rodgersia kan jaren op dezelfde plek blijven staan, zonder dat je hem moet vernieuwen of scheuren. De plant stelt verder ook geen eisen, best makkelijk dus! Wel heeft de plant tijd nodig om aan te slaan. Het tweede seizoen komt de plant helemaal tot zijn recht en zul je hem zien uitgroeien.

bloem rodgersia

Tip: de plant staat heel mooi in de buurt van vijvers, en in combinatie met varens.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*