rozenstruik botanische roos

Rozen afleggen (stekken): zo doe je dat

Wil je graag een roos vermeerderen? Dat kan helaas niet met elke soort. Alleen botanische rozen die niet op een onderstam geënt zijn, zijn hiervoor geschikt. Dat kun je haast niet zien, maar moet je weten bij het kopen.

Weet je niet of je een botanische roos of gecultiveerde roos hebt? Lees dan ons artikel over de verschillen.

Als je een roos vermeerdert, heet dat ‘afleggen’.

botanische roos roze

De roos komt verderop weer boven de grond uit

Bij botanische rozen zonder andere onderstam groeien nieuwe planten omhoog uit de grond. De struik groeit als het ware ondergronds door en komt een meter of twee verderop weer omhoog. Zelf hebben we naast het terras een heel oude, mooie rozenstruik staan, die her en der tussen de tegels omhoog komt.

De aflegger, de stam die vanaf de moederplant ondergronds gegroeid is, heeft al wortels van zichzelf. Wel zit hij nog verbonden aan de moederstam. Als je deze aflegger succesvol losmaakt, heb je dus een nieuwe roos.

De beste periode om een roos te vermeerderen

De beste periode om dit te doen is na de winter, in maart. De vorst is voorbij, maar het is nog niet erg warm. Wil je door andere omstandigheden eerder een stekje nemen, kies dan een moment vanaf september, tot de (nacht)vorst intreedt.

botanische roos lichtroze

Zo vermeerder je een botanische roos

Steek met een schop om de nieuwe uitloper heen, zo dicht mogelijk bij de nieuwe stam. Je steekt dan sowieso ook een deel van de eigen wortels af, maar dat geeft niets. Botanische rozen zijn sterk. Daarom worden gecultiveerde rozen vaak op een wilde onderstam geënt (wilde roos), omdat die sterker zijn qua wortelgestel.

De bodem verbeteren

Na het om- en uitsteken kun je de roos verplanten. Als je goede tuingrond hebt, kun je je roos gewoon in de grond zetten. Eventueel kun je de bodem verbeteren door in het plantgat wat compost en mest met de grond te mengen. Let erop dat je bovenop de mest weer grond doet, voordat je de roos in het gat zet. De wortels van de roos mogen niet in aanraking komen met de mest. Dat is te heftig voor de roos, die kan dan ‘verbranden’.

botanische rozen roze

Zo simpel is het om een botanische roos af te leggen. Heb je hier nog vragen over, stel ze dan vooral bij de reacties onder dit artikel.

2 Comments

  1. Hoi Linda
    Ik mag mn nieuwe, grote tuin inplanten. Ben soms een beetje een zuunigert. Dus ik stek de rozen van tuinen die ik in onderhoud heb. Zo heb ik een mooie Leonardo da Vinci roos, een klimmende Ghislaine de Feligonde en mn Guirlande d’amour vermeerderd. Geniet er van dat dat gewoon lukt. Succes!

    • Hoi Herma, wat goed om te lezen dat het je gelukt hebt! Niets mis mee, juist mooi om je eigen planten te kweken en te zien groeien, vinden wij! Groetjes, Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*