Rozen deels terugsnoeien in de herfst

Rozen deels terugsnoeien in de herfst

Rozen snoei je in het voorjaar, maar ook in de herfst is het belangrijk om rozen iets terug te snoeien. Het gaat dan om de langste scheuten.

Voorkom beschadiging door te snoeien

Onstuimig weer of sterke wind kan lange scheuten van je roos beschadigen. Dan knappen de scheuten onderaan af, en dat is toch zonde. Daarom is het verstandig om ze een stukje in te korten. Doe dat tot op zo’n 50 centimeter. Eind oktober is daar prima voor. Uiteraard is het belangrijk dat het droog en vorstvrij weer is.

Als je dan toch bezig bent: haal dan ook al het dode en verdorde blad weg. Zo voorkom je schimmelziektes zoals sterroetdauw.

winter roos

Je kunt de grote knoppen sparen

Zo halverwege oktober en vroeg in de winter kan er natuurlijk nog best een roos bloeien. De mooie grote knoppen kun je sparen, maar uiteindelijk gaat het om het geheel. De gehele struik dus. Wees dus niet te voorzichtig met het snoeien.

Mest en kalk

Na de herfstsnoei kun je de rozen nog een keer bemesten en in december kalk geven. Dan gaan ze sterk de winter in. Wellicht neemt de roos in het najaar niet alle mest op. Dat is niet erg: de restanten worden in het voorjaar direct opgenomen. Rozen zijn veelvraten.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*