roos oktober

Rozen deels terugsnoeien in de herfst

Rozen snoei je in het voorjaar, maar ook in de herfst is het belangrijk om rozen iets terug te snoeien. Het gaat dan om de langste scheuten.

Voorkom beschadiging door te snoeien

Onstuimig weer of sterke wind kan lange scheuten van je roos beschadigen. Dan knappen de scheuten onderaan af, en dat is toch zonde. Daarom is het verstandig om ze een stukje in te korten. Doe dat tot op zo’n 50 centimeter. Eind oktober is daar prima voor. Uiteraard is het belangrijk dat het droog en vorstvrij weer is.

Als je dan toch bezig bent: haal dan ook al het dode en verdorde blad weg. Zo voorkom je schimmelziektes zoals sterroetdauw.

winter roos

Je kunt de grote knoppen sparen

Zo halverwege oktober en vroeg in de winter kan er natuurlijk nog best een roos bloeien. De mooie grote knoppen kun je sparen, maar uiteindelijk gaat het om het geheel. De gehele struik dus. Wees dus niet te voorzichtig met het snoeien.

Mest en kalk

Na de herfstsnoei kun je de rozen nog een keer bemesten en in december kalk geven. Dan gaan ze sterk de winter in. Wellicht neemt de roos in het najaar niet alle mest op. Dat is niet erg: de restanten worden in het voorjaar direct opgenomen. Rozen zijn veelvraten.

2 Comments

  1. Dag Albert Jan.
    Noem mij zelf hobby Hovenier.
    Ruim 50 jaar in bloemen en planten gewerkt. Niet te tellen aantal cursus gevolgd.
    Waarvan 25 jaar in de rozen gewerkt.
    Veel om raad/advies gevraagd. Weet natuurlijk niet alles maar kom een eind.
    Een mythe kom ik niet ver mee.
    Veel mensen beweren als het warm is en de zon midden op de dag mag de geen water op het gewas/planten sproeien. De bewering dat het druppeltje water als een vergroot glas gaat werken en zodoende het blad verbrand. Waar komt die mythe vandaan.
    De laatste 12 jaar op een planten fabriek gewerkt (7 ha 500 soorten vaste planten)
    Als de medewerkers siesta hielden tussen 13,oo en 16,oo uur kon ik veel water geven,
    Al die jaren nagenoeg geen blaadje beschadigd door de zon plus water druppels.
    Is deze MYTHE waar of niet WAAR.
    Volgen mij klinkklaar NIET WAAR.
    Ben zeer benieuwd naar jullie verhaal. Worstelt er langer mee. DANK na de reactie DANK.
    Groet kees van Egmond (75+) Rijsenhout
    06 130 44 44 6
    vegmorij@ziggo.nl

    • Hoi Kees, dat is indrukwekkend: 50 jaar tussen de bloemen en planten! Wij horen het zelf ook vaak en raden sproeien in de felle zon wel af. Wel sproeien we zelf ook est vaak overdag. We kunnen ons voorstellen dat het niet supergoed is voor planten om in de warme zon koud bronwater over zich heen te krijgen. Toch is dit altijd veel beter dan verdrogen.
      De enige planten die bij ons verbranden na het sproeien is de mooie bladplant rodgersia. Dat ligt meer aan de standplaats dan aan het sproeien: het is eigenlijk een schaduwplant en staat in de zon op zandgrond. Groeten, Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*