Rozen snoeien uitloper

Rozen snoeien in 5 simpele stappen

Om te zorgen dat je rozen krachtiger groeien en mooier en voller bloeien, is het belangrijk dat je ze snoeit. Dat hebben ze nodig. Rozen snoei je begin maart.

Let wel op: we hebben het hier over de roos in de border, niet een klimroos. Heb je botanische rozen? Lees dan onderaan verder!

In de herfst heb je, als het goed is, de langste scheuten van je roos al korter gemaakt. Dan breken ze niet af met harde wind. Begin maart ga je ze nog verder inkorten. We zullen het in handige stappen weergeven, zodat je een gemakkelijk overzicht hebt van wat je moet doen.

Stap 1. Dode hout weghalen

Als eerste haal je het dode hout uit de rozenstruik. Dat zijn de bruine ‘stengels’, zonder groene scheuten. Deze snoei je bij de grond af.

Stap 2. Krachtige scheuten terugsnoeien

Dit lijkt een beetje tegenstrijdig, maar je gaat drie of vier krachtige scheuten terugsnoeien. Die snoei je tot drie of vier ‘ogen’ vanaf de grond, dat is gemiddeld ongeveer 10 tot 15 centimeter.

Rozen snoeien start

Je kiest voor de krachtigste, dikste scheuten die het mooiste uitlopen. Deze gaan straks de meeste bloemen dragen. Bij een flinke struik houd je op z’n meest vijf scheuten over. Ik houd ervan om een oneven aantal over te houden. Als er dus geen vijf mooie scheuten zijn, dan kies ik voor drie.

Dan over de ogen: dat zijn knoppen. Ze zijn eind maart al uitgelopen, je ziet er kleine scheutjes aanzitten. Je telt alleen de ogen aan de buitenkant van de struik. Deze groeien naar buiten en zullen ook bloeien. Je telt dus drie of vier ogen vanaf de grond, en dan snoei je net een centimeter boven het oog de scheut af.

Snoei je roos niet af boven een oog dat naar binnen gericht is. Dat oog groeit naar binnen, en dat wil je niet. Een rozenstruik moet van binnen open zijn. Dan kan de wind er mooi doorheen, en heb je minder kans op schimmels.

Stap 3. Dunne scheutjes helemaal wegsnoeien

Zo, je hebt bepaald welke scheuten je overhoudt. Deze scheuten gaan jou de bloemen opleveren. Om te zorgen dat de energie van de struik niet wordt verdeeld over goede en mindere scheuten, ga je de rest van de scheuten afsnoeien tot op de grond. Dat zijn dus de echt dunne, iele scheutjes.

Stap 4. Oud rozenblad weghalen

Het is belangrijk dat je al het oude rozenblad, dat op de grond ligt, weghaalt. Dit kan namelijk ziektes overbrengen, zoals sterroetdauw. Dat is een schimmelziekte die ook wel bladvlekkenziekte wordt genoemd. Ook is dit een mooi moment om onkruid weg te halen.

Gesnoeide rozen

Stap 5. Rozen bemesten

In de winter heb je al voorbereidend werk gedaan, en kalk gestrooid bij je rozen. Kalk zorgt ervoor dat mest beter wordt opgenomen, dus je snapt het al: nu ga je de rozenstruik flink bemesten. Gebruik hiervoor gedroogde koemest of speciale rozenmest. Wees niet zuinig: een rozenstruik is een veelvraat. Pluspunt: een roos die goed gevoed is, heeft meer weerstand, en is dus minder vatbaar voor ziektes en plagen.

Vroeger was het trouwens belangrijk om de roos te beschermen tegen de kou. Hierbij focuste je vooral op het gedeelte waar de roos ge-ent was. Dit bedekte je met grond. Omdat het tegenwoordig minder koud is, is dat beschermen niet meer nodig. Ook werd vroeger veel met gif gespoten tegen luis en sterroetdauw, maar daar houd ik niet van.

Uitloper roos
Wauw, wat is zo’n uitloper van de roos ook fotogeniek!

Botanische rozen niet snoeien

Dan nog even dit: botanische rozen snoei je niet. Het enige wat je hoeft te doen is het afgedragen (oude) hout tot aan de grond afknippen. Dit zijn scheuten die vorig jaar gebloeid hebben. Die zijn niet per se dood, maar omdat botanische rozen genoeg scheuten hebben, kun je deze het beste wegknippen. Nieuwe scheuten gaan dan gewoon bloeien. Liever kort je de scheuten niet in, dat ziet er namelijk niet zo mooi uit.

3 Comments

  • Hoi Klaasje, bedoel je de klimroos? Daarvoor hebben we de volgende tips:
   – Alles wat te dicht is uitdunnen: het dode hout eruitsnoeien.
   – De scheuten die vorig jaar gebloeid hebben, zoveel mogelijk terugsnoeien tot op twee ogen van de hoofdscheut.
   Is de roos oud? Snoei dan eens per twee jaar een oude scheut bij de grond weg. Op die manier kun je de struik verjongen.

   Succes! Groetjes van Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*