salomonszegel

Salomonszegel: verspreid door vogels

Salomonszegel (Polygonatum) is een bosplant, die je natuurlijk niet kunt plukken als je hem tegenkomt in het bos. Maar bij ons is hij spontaan de tuin in komen ‘wandelen’. En dan is het wat anders: de plant is namelijk prachtig op de vaas!

salomonszegel bos

Het mooist in het bos

Salomonszegel lijkt net lelietjes-van-dalen, maar dan in het groot. De plant hangt over, en de belletjes hangen naar onderen. In de schaduw doet hij het ’t mooist – in het bos dus! Maar ook in de volle zon groeit deze plant prima – al blijven de bloemen en het blad langer mooi onder de bomen. Eigenlijk is het een heel makkelijke plant, want hij groeit ook goed op arme, slechte grond.

salomonszegel

Verspreid door vogels

Aan de plant komen zwarte, giftige bessen, waar vogels van houden. Op die manier wordt de plant gemakkelijk verspreid. Woon je dus net zoals wij aan een bos, dan zal de plant vanzelf opkomen op plekken in je tuin waar nog wel wat ruimte is. En omdat salomonszegel vrij snel groeit, heb je binnen twee jaar al een mooie pol.

salomonszegel

Mooi in boeketten

In mei is salomonszegel het mooist, dat is de bloeitijd. Als de plant niet meer bloeit, zie je eigenlijk alleen maar groen blad. Maar zolang ze bloeien, gebruik ik ze graag op de vaas – natuurlijk gebruik ik hiervoor alleen de planten die in mijn eigen tuin verschijnen. Hij doet het prachtig in boeketten!

bloem detail

Kende jij deze mooie plant al?

4 Comments

  1. is bij mij jaren geleden ook aan komen waaien. Had niet de indruk dat hij erg tevreden was met onze arme zandgrond, maar is toch wel wat substantiëler geworden in de loop der jaren. Krijgt geen zon. Geen uitzaaisels, wel uitlopers. Blad wordt net als bij hosta’s snel opgevreten door slakken. Staat er nu mooi bij, alleen wat verstopt achter gebroken hartjes en akelei (mooie combinatie trouwens).

  2. weet je dat het blad van de salomonszegel gegeten wordt door de salomonszegelrups en daar komt weer een soort schijnwesp uit de salomonszegel wesp, grijze rupsjes en zwarte wesp…mooi hè hoe dat werkt!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*