Nicotiana sylvestris siertabak

Siertabak (Nicotiana sylvestris) geeft ‘s nachts geur af

Siertabak is een decoratieve plant met witte buisbloemen die in trossen groeien. De plant begint te bloeien in juni, en bloeit door tot en met oktober. Vooral ‘s avonds en ‘s nachts geven de bloemen een heerlijke geur af. 

Nachtvlinders

Bijzonder hè? Daarom trekt de plant veel nachtvlinders aan. Je kunt de plant een mooi plekje naast een terras geven. Maar ook achterin een border of in potten staan ze prachtig. 

Siertabak is een lichtkiemer

Nicotiana sylvestris is een eenjarige plant. Je zaait hem in maart of april binnen, of in mei buiten. Het is een lichtkiemer, wat betekent dat je de zaden niet af hoeft te dekken met grond. Doordat de zaden licht krijgen, kiemen ze beter. Wat je ook kunt doen: in de nazomer zaaien in pot, en de kleine plantjes laten overwinteren. Dan heb je in het voorjaar een voorsprong, en zullen de planten eerder bloeien.

siertabak nicotiana

De plant is niet winterhard, maar ik heb wel de ervaring dat de plant zich spontaan kan uitzaaien. Eerst vormt de plant een rozet, waar in de loop van de zomer een bloeistengel uit omhoog komt. Het grote blad eromheen is mooi lichtgroen.

Bemesten & onderhoud

Hoe beter bemest de grond, hoe langer de plant wordt: tot zo’n 1.80 meter lang. Bij iets minder bemeste grond kun je denken aan planten van een meter hoog. De grond moet vochtig blijven, en verder heb je er weinig onderhoud aan. Misschien heeft je plant nog een stok nodig ter ondersteuning

Ken jij de siertabak al? Wat is jouw ervaring met deze plant?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*