Sneeuwklokjes scheuren.

Sneeuwklokjes vermeerderen: scheuren

Houd je van sneeuwklokjes? Dan is er een goedkope manier om ze te vermeerderen: door ze simpelweg te scheuren! En het is ook nog eens veel beter voor de planten.

Met de hand uit elkaar halen

Haal dikke pollen sneeuwklokjes uit de grond en scheur ze met je hand in drieën of vieren – dat is afhankelijk van hoe groot de pollen zijn. Vervolgens plaats je de gescheurde delen verderop – niet te dicht op elkaar. Na het scheuren laat je ze met rust.

Volgend jaar gaan ze het dan veel beter doen. Bollen vermeerderen zich namelijk, en groeien heel dicht op elkaar op zo’n pol. Als je de bollen uit elkaar haalt, hebben ze meer kans om te groeien.

sneeuwklokjes scheuren

Niet scheuren met vorst

Scheuren kun je op verschillende momenten doen: als ze net boven de grond zijn (maar dan bloeien ze straks niet zo mooi), als ze bloeien (wel zonde van de bloemen) of als ze net uitgebloeid zijn (ongeveer in april). Eigenlijk kun je ze scheuren wanneer je ze ziet, behalve als het vriest of als er vorst op komst is. Omdat de grond open is geweest, dringt de vorst dan dieper door in de grond en zijn de planten kwetsbaarder.

sneeuwklokjes scheuren

Vroeger hadden wij thuis altijd heel veel sneeuwklokjes (en narcissen), en die werden altijd vermeerderd. Sommige planten waren wel meer dan honderd jaar oud. Samen met krokussen kondigen ze voor mij altijd de lente aan.

Trouwens: je kunt in januari strooien met patentkali, dit bevordert de groei van de sneeuwklokjes. Over het bemesten van bloembollen lees je in dit artikel!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*