Heb je de snoeischaar al klaar liggen? In augustus valt er genoeg te snoeien.
Belangrijke kanttekening als je in deze tijd van het jaar gaat snoeien (net zoals in juli): doe dat in een periode die niet zo heet, droog en zonnig is, om verbranding van je planten te voorkomen.
Hagen en struiken
Sommige hagen groeien in een natte zomer veel sneller dan in warme, droge zomers. Dat betekent dat ze wel drie keer gesnoeid mogen worden, in plaats van twee keer. Vooral de beukenhaag groeit als een tierelier.
Ook kun je in augustus heel goed coniferen- en thuja-hagen snoeien. Ze blijven daarna mooi strak. Eind augustus of begin september kun je ook taxus en beuken snoeien.
Veel struiken die hun vorm zijn kwijtgeraakt, kun je nu weer mooi in vorm snoeien, óf bijsnoeien.
Judasboom
De judasboom heeft lange scheuten gemaakt die helemaal naar beneden hangen. Door het gewicht kunnen ze uitscheuren. Daarom halveer ik deze scheuten in augustus. De boom wordt daardoor gedrongen, voller en minder windgevoelig.
Pruimenboom
Is de pruimenoogst voorbij? Dan kun je de boom licht snoeien: alleen de naar binnen gerichte takken en elkaar kruisende takken.
Walnotenboom
Een walnotenboom kun je licht snoeien, zonder dat de boom gaat bloeden. Iets later kan ook nog, maar de wonden drogen nu beter op en grendelen beter af dan in de late herfst. Is de oogst belangrijk voor je? Snoei de boom dan zodra de noten en de bladeren van de boom zijn.
Vaste planten
Vaste planten die gebloeid hebben, zoals tuingeranium (ooievaarsbek) en nepeta (kattenkruid), kun je vlak boven de grond afknippen. Je krijgt er mooi, groen blad voor terug. Daar knapt de tuin weer een beetje van op!
Heb je aanvullingen? Laat ze achter bij de reacties!
Lees meer over tuinklussen in augustus:
- Moestuin in augustus: zaaien, oogsten & andere klussen
- Vaste planten snoeien in de zomer
- Deze planten bloeien in augustus
- Uien kweken: 2 manieren uitgelegd