eenjarige zomerbloeiers petunia verbena snoeien

Snoeien: eenjarige zomerbloeiers in bakken of potten

Sommige niet-winterharde bloeiers in hangpotten kunnen in de loop van het zomerseizoen heel lang worden. Denk aan petunia en verbena. Het gevolg is dat de lange scheuten bloemen dragen, helemaal tot op de grond, maar de basis van de plant niet. Dat ziet er niet zo mooi uit, de plant zakt als het ware uit. Gelukkig kun je er wat aan doen!

eenjarige zomerbloeiers petunia verbena snoeien2

Langste scheuten snoeien

Snoei vanaf juni elke keer de langste scheuten die naar beneden hangen (hangplanten) of naar boven schieten. Je knipt er zo’n 20 tot 30 centimeter van af. Doe dat niet in één keer rigoureus, maar geleidelijk. Zelf knip ik wekelijks een paar weg, verdeeld over de pot. Zo blijven de planten in evenwicht.

eenjarige zomerbloeiers snoeien petunia verbena 3

Bloei behouden en plant verjongen

Door het snoeien gaat er wel wat bloei verloren. Maar je plant maakt snel weer nieuw scheuten en zal vanaf de nieuwe scheuten weer opnieuw bloeien. Eigenlijk ben je je plant aan het toppen. Knip je alle scheuten in één keer af, dan zit je een tijdje zonder bloemen. Daarom kies ik ervoor om regelmatig in juni en juli te snoeien. Zo behoud ik de bloei, voorkom ik het uitzakken van de bloei en verjong ik de plant. Die lange scheuten hebben al zoveel bloei voortgebracht, dat er op een gegeven moment niet zoveel kracht meer in zit.

eenjarige zomerbloeiers petunia verbena

Dit geldt vooral voor eenjarige, nietwinterharde bloeiers. Behalve bij petunia en verbena is het ook verstandig dit bij sommige hanggeraniums te doen.

2 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*