snoeien beukenheg aj juni

Snoeien in juni: deze bomen en planten zijn aan de beurt

In de maand juni wachten er flink wat snoeiklussen op je. In dit artikel een overzicht!

Heggen

Begin of half juni (iets voor de 21e) is het beste moment om je heg voor de eerste keer te snoeien. Zo groeit hij dit seizoen nog een keer volledig aan, en groeit je heg mooier dicht.

snoeien in juni snoeischaar

Rododendrons

Vooropgesteld: rododendrons hóéf je niet te snoeien. Maar worden ze te groot – en die kans is aanwezig – dan is snoeien soms nodig. Moet je je rododendron inkorten, doe dat dan ná de bloei, dat zal ergens tussen mei en juli zijn. Let op: snoei de plant een flink stuk korter dan nodig is.

rododendron bladaarde

Blauwe regen

Nog eentje na de bloei: de blauwe regen. Als die is uitgebloeid, moet je regelmatig de lange scheuten van de plant terugknippen. Dat doe je vanaf juni tot en met augustus ongeveer.

blauwe regen scheut

Camelia

In de maanden juni en juli is het verstandig om af en toe de toppen uit de camelia te snoeien. Verspreid de snoei over de maanden, zodat je niet te veel in één keer weghaalt.

Bomen snoeien

Als je een loofboom wil snoeien (of moet snoeien), kan dat heel goed van begin tot half juni. Doe dit wel op een beetje bewolkte dag, en niet bij hitte. Dit snoeien heeft veel voordelen boven snoeien in de winter. Zo zijn de wonden voor de winter afgegrendeld, als je de boom in juni snoeit. Het betekent niet dat de wonden dan al zijn dichtgegroeid, maar daarmee is de boom dan wel mee begonnen. Dan is er ook minder kans op schimmels en de boom zal sneller herstellen.

Dit geldt voor eiken, esdoorns en berken (lichte zomersnoei) bijvoorbeeld. Een walnoot kun je ook prima in juni snoeien, maar onze voorkeur heeft november: na de oogst.

Eenjarige zomerbloeiers

Heb je ook van die mooie, kleurrijke eenjarige zomerbloeiers in (hang)potten staan? De scheuten kunnen erg lang worden, en dragen vervolgens alleen aan het eind van die scheuten bloemen. Als je regelmatig de langste scheuten snoeit, behoud je bloei.

eenjarige zomerbloeiers petunia verbena snoeien

Zomerbloeiende heesters zoals jasmijn en deutzia snoei je na de bloei: dan haal je de dikste takken eruit. Ook de klimhortensia kun je na de bloei snoeien. Daarvoor haal je de uitgebloeide bloemen weg en kort je hem eventueel iets in.

Waterloten aan je appelboom

Heb je veel waterloten aan je appelboom? Dat zijn takken die recht naar boven groeien, en waar voorlopig geen appels aan komen. Deze scheuten kosten veel energie. Een manier waarop je ze kunt verminderen is zomersnoei. Begin juni knip je dan de waterloten driekwart terug, waarna de boom deze scheuten omzet naar vruchthout.

Wolfsmelk

Half juni begint af en toe een stengel of een bloem van wolfsmelk te verdorren. Dat is ook het moment dat je wolfsmelk begint te snoeien. Doe dat met handschoenen aan!

Wat snoei jij altijd in juni?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*