speenkruid

Speenkruid: een gift van de natuur

Bij een beetje mooi weer steken ze in januari al hun kopjes boven de grond: speenkruid. Eerst zie je de groene blaadjes en later komen ook de bloemen. Deze gele bloemetjes geven zo vroeg in het jaar meteen veel kleur voordat de vaste planten bovenkomen. Ook is het goed voer voor duiven: het jonge blad van speenkruid is het eerste groen dat ze kunnen krijgen in het nieuwe seizoen.

speenkruid gazon

Speenkruid vermeerdert zich snel

Speenkruid bestaat uit heel kleine bolletjes die ieder jaar weer terugkomen. Ze vermeerderen zich snel, en duiken dus op veel plekken op. Je kunt ze zelf vermeerderen door ze te scheuren (net als sneeuwklokjes) en opnieuw uit te planten, maar dat is niet nodig. Op een gegeven moment gaan ze je hele tuin door. Dit hoeft geen probleem te zijn, want na de bloei sterven ze bovengronds af (in april, mei). Eigenlijk sterven ze af zodra de vaste planten boven komen. Je ziet er later dus niets meer van. Ook heeft speenkruid geen zware wortels, dus het woekeren is niet erg voor de grond. Ik zie het als een gift van de natuur.

speenkruid bolletjes

Speenkruid bloeit lang

Bij mij zit de gemetselde bloembak rondom het terras altijd helemaal vol. In die paar maanden dat speenkruid er is, lijkt het wel een laagblijvende bodembedekker. Hij bloeit ook vrij lang: telkens komen er nieuwe bloemetjes bij. Maar zodra het warm begint te worden (15 graden), zijn ze weg.

speenkruid gazon doorkijkje

Speenkruid (Ficaria verna) is familie van ranonkel. Je ziet het wel iets aan de mooie ronde bloemetjes, die wel wat weghebben van boterbloemen. Het leuke aan deze bloemen is dat je er niets aan hoeft te doen: ze komen vanzelf boven en kondigen het voorjaar aan.

speenkruid bloemetje

Wat vind jij van speenkruid?

7 Comments

  • Ha Rian, speenkruid is inderdaad lastig weg te krijgen. Maar zoals we in het artikel al zeggen: dat vinden wij persoonlijk niet zo heel erg. Maar als je er niet van houdt, is het inderdaad geen aanrader!

 1. Ik vind het ook niet erg. Vroeger werden de bolletjes van speenkruid gebruikt bij zeelui die lang op zee waren en geen vers voedsel hadden. Het zit vol met vitaminen. Dus inderdaad een gift van de natuur.

 2. Ik wacht er ieder jaar op dat het speenkruid weer gaat bloeien. Ik zie met blijdschap alle groene blaadjes verschijnen. Geen idee waar het vandaan gekomen is. Alle buren hebben het niet.
  Ik heb een kleine stadstuin van zo’n 70 m2.
  Heb er allerlei planten en struiken in. En gras. Het speenkruid bloeit in het gras en overal tussen, één geel tapijt, samen met mijn forsythia zo rond Pasen vaak.
  Ik geniet hiervan. En het verdwijnt vanzelf.
  Zelfs het gras ondervindt er weinig schade van. Je moet een poosje geduld hebben tot de vergeelde blaadjes ook weg zijn maar die verdwijnen tussen het weer groeiende gras. Ik hou er van. Kadootje!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*