zwenksproeier

Sproeien: wanneer en hoeveel?

Je zou denken: als het 30 graden is, moet je echt wel sproeien. Maar dat is juist niet per se zo! We gaan je in dit artikel uitleggen hoe dat zit en we vertellen je wanneer je moet sproeien, en hoeveel dan.

De grond droogt vooral uit door wind. Daarom is een combinatie van zon en wind funest voor je planten. Als je weet dat er een warme, droge dag aan komt, moet je juist van tevoren sproeien (en als dat niet lukt: erna).

Wanneer moet je sproeien?

Als de vooruitzichten zijn dat het warm weer wordt, is het verstandig om een dag of twee dagen voor die tijd goed te sproeien, zodat er genoeg vocht in de grond zit. Doe dit bij voorkeur als het een beetje bewolkt is. Als er veel droge, zonnige dagen achter elkaar zijn, lukt dat misschien niet. Dan adviseer ik om vanaf een uur of vier ‘s middags te sproeien; als de zon al wat lager staat.

zwenksproeier
Een zwenksproeier

Let wel op: die enorm warme dagen worden vaak gevolgd door een donderbui. Dan hoef je niet te sproeien, want dan krijgt de grond genoeg water. Maar als het slechts een klein beetje regent, of als je een grote boom in de tuin hebt staan die veel water tegenhoudt en opneemt, dan moet je alsnog sproeien. Een grote boom drinkt honderden liters water per dag – vooral berken drinken veel.

Wanneer moet je niet sproeien?

Als de zon heel fel schijnt, kun je die dag beter niet sproeien. Dat geldt voor alle bloemen en planten, maar planten met grote bladeren zijn dan extra kwetsbaar. Het water werkt als een vergrootglas, waardoor de zon op het blad kan inbranden. Deze schade is onherstelbaar.

verbrand blad annabelle
Zo ziet een verbrand blad eruit.

Ook is het ‘t beste om niet te laat te sproeien, zodat de planten niet nat de nacht in gaan. Sproei tot een uur of zes, zeven ‘s avonds, zodat alles nog de kans heeft om te drogen. Op die manier verklein je de kans op schimmelvorming. Vooral bij rozen en andere schimmelgevoelige planten is dat belangrijk. Ook het weer is hier een factor: bij windstil weer blijft het vocht langer tussen de planten. Als je later gaat sproeien, zoek dan een dag uit met iets meer wind.

Hoeveel moet je sproeien?

Je kunt beter een langere periode aaneengesloten sproeien, dan een paar keer kort. Kies liever voor twee uur achter elkaar, dan voor drie keer een half uurtje. Je kunt haast niet te veel sproeien, maar mocht je graag een richtlijn hebben: het is ongeveer goed als je 10 tot 15 milliliter hebt gesproeid. Tip: zet een regenmeter in het sproeigebied.

Het is goed om ongeveer een week tussen twee sproeiperiodes aan te houden. Als je elke dag sproeit, worden je planten ‘lui’. De wortels blijven aan de oppervlakte. Als er dan een droge periode aanbreekt, zijn de planten gewend aan veel water, en drogen ze eerder uit.

sproeien

Welke soorten sproeiers moet je gebruiken?

Welke soort sproeier je gebruikt, hangt helemaal af van jouw voorkeur en wat voor jouw tuin het beste uitkomt. Zwenksproeiers* sproeien in een rechthoek en sproeien heel zacht, dat is ideaal voor rechthoekige tuinen en kwetsbare planten.

Heb je een ronde tuin, dan kan een sectorsproeier* handig zijn: die staat in het midden en sproeit in een cirkel. Sommige (metalen) sectorsproeiers hebben veel kracht, dat is niet voor alle planten even goed. Er zijn ook sectorsproeiers van kunststof te koop, deze sproeien zachter en maken bovendien weinig geluid. Ook fijn voor je buren!

Sproeislangen

Daarnaast heb je ook sproeislangen*, die je op een bepaalde plek vast op de grond legt. Uit de slang sproeit water omhoog, waardoor tegelijkertijd de grond water krijgt, en de luchtvochtigheid hoger wordt. Dat is ideaal voor struiken, ik heb ze bijvoorbeeld onder rododendrons liggen. Kijk hiermee wel uit bij kwetsbare bladeren: er komt alsnog wel vocht op het blad. Bij rododendrons maakt dat weinig uit, omdat deze leerachtige bladeren hebben. Zulke bladeren zijn sterk en verbranden daardoor ook niet zo snel.

Ik heb ook sproeislangen met druppelbevloeiing, dan worden de planten van onderen niet nat, maar gaat het water meteen de bodem in en direct naar de wortels. Vooral bij rozen is dat fijn. Ik heb op sommige plekken de sproeislang zelfs onder de grond liggen. Die laat ik 4 tot 5 uur aan staan.

sproeislang buxus
Een sproeislang onder de buxus.

Als je niet steeds zelf de kraan aan wil zetten

Vergeet je weleens te sproeien, of wil je niet steeds zelf de kraan aanzetten? Je kunt een computergestuurde regeninstallatie tussen je sproeier zetten. Ideaal als je op vakantie gaat: je kunt hem van tevoren helemaal instellen. Je hebt natuurlijk het weer niet in de hand, dus het is geen 100% garantie dat het lukt. Standaard één keer per week je sproeiers aanzetten, is een goede richtlijn.

Ten slotte nog een belangrijke tip als je grondwater gebruikt om te sproeien: maak het zeefje van de sproeiers regelmatig schoon. De pomp haalt ook rommel naar boven, waardoor de sproeiers verstopt kunnen raken.

Ook in de herfst moet je regelmatig sproeien. In dit artikel lees je daar meer over.

*Dit is een affiliate-linkje. Dat betekent dat wij een klein bedrag krijgen, als je via deze link een product koopt. Voor jou blijft de prijs (uiteraard) gelijk.

17 Comments

  • Hoi Leo, kijk dan de volgende keer eens goed naar een waterdruppel – het liefst kijk je door de druppel naar een voorwerp erachter. Dan zul je wel begrijpen wat we bedoelen!

 1. Dit klopt zeker wel Leo. Het Nederlandse bedrijf ASML is hier groot mee geworden. Het bedrijf maakt gebruik van waterdruppels als een omgekeerd vergrootglas om de UV straal die op het silicon wordt gericht te verkleinen. Waardoor processors van bijvoorbeeld je mobieltje nog sneller en zuiniger zijn.

 2. Leo het komt door de ronde vorm.de lichtstralen die binnenkomen worden allemaal naar het missen toe gericht.Daarvkrijg je dan EXTRA straling en wsrmte.

  ps jammer dat dit artikel niet zegt hoelang je nu met een druppel slang moet berekenen. De titel is wel erg goed!

  • Hoi Beqwaam, wij laten een druppelslang 4 tot 5 uur aan staan. Goed idee om dat toe te voegen! Groeten, Albert Jan en Linda

 3. Hallo allemaal,

  Kan ik gras wel overdag sproeien? Ik heb net een paar dagen geleden gezaaid en het lijkt mij nu te droog om ze te laten ontkiemen.

  Vriendelijke groet, Chris

 4. Is het zinvol om na een aantal hete dagen, nieuwe coniferen s’avonds alleen de takken te nevelen ter verkoeling.
  En slechts eenmaal per week aan de wortel water te geven.

  • Hoi Pierre, dat is een perfecte tip. Deze planten kunnen ook water opnemen als je ze vernevelt. Bovendien creëer je zo een hogere luchtvochtigheid. Groeten, Alber Jan en Linda

 5. Bedankt voor deze nuttige tips over tuin sproeien. Wij hebben een gemeenschappelijke tuin en ik vind dat de buurvrouw te de tuinslang hanteert in zij vindt dat ik dat te weinig doe. Een beschaduwd deel van de tuin heeft volgens mij echt niet elke dag water nodig.

  • Hoi Natalie, wat lastig. Zulke discussies zul je wel vaker hebben met een gemeenschappelijke tuin. Hopelijk heb je iets aan onze tips. Houd ook de berichten van het waterschap in de gaten!

 6. Goed om te weten dat het het beste is om twee dagen voordat het warm wordt te sproeien. Zelf sproei ik ook meestal in de avonden wanneer het wat afgekoeld is. Gelukkig kan ik met mijn tuinslang en haspel gemakkelijk bij mijn bomen en struiken achter in mijn tuin komen.

  • Hoi Mart, deze sproeislangen met vernevelaars kun je bijvoorbeeld bij Wildkamp kopen. Zij hebben allerlei soorten en maten sproeislangen.

 7. Meestal gebruik ik een zwenksproeier voor de border. Maar nadeel is dat jonge planten slap gaan hangen na sproeibeurt.
  Is dan een nevelsproeier beter?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*