Stinkend nieskruid helleborus foetidus bloem

Stinkend nieskruid (helleborus foetidus)

De natuur gaat het hele jaar door. Dat we nu niet de kleurrijke bloemen van de zomer hebben, betekent niet dat in het najaar of de winter niets bloeit. Je kunt het hele jaar rond bloemen in je tuin hebben! Bijvoorbeeld de groene bloem van het stinkend nieskruid (helleborus foetidus). Ik vind dat je alleen al vanwege de briljante naam deze plant in je tuin moet willen hebben!

Het stinkend nieskruid is familie van de kerstroos (helleborus niger). Hierdoor is het blad giftig. Het handvormige blad lijkt trouwens wel een beetje op cannabis.

Als je goed kijkt: prachtige bloem

Bijna niemand ziet de bloemen van deze helleborus, omdat hij zijn kop laat hangen. Maar kijk je dan van dichtbij, dan zie je dat het een prachtige bloem is. Bij vorstvrij weer eind november, begin december, komt er een stengel met bloeiknoppen naar boven. Wordt het echt winter, dan staat de groei natuurlijk stil. Maar als het weer wat mooier wordt, bloeit en groeit hij gewoon verder. Dan bloeit hij zeker nog tot april, en is hij zelfs nog mooi tot mei of juni.

Stinkend nieskruid helleborus foetidus

De planten zaaien zichzelf uit, ik doe er eigenlijk niets aan. Ik bemest ze zelfs niet, maar ze doen het hartstikke goed.

En trouwens, over de naam: hij stinkt helemaal niet zo erg… Pas als je je neus zowat in de bloem steekt, zul je iets ruiken.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*