Taxus gesnoeid

Taxus snoeien

Is je taxus te breed of te hoog? Dan kun je hem prima terugsnoeien.

Wat bijzonder is aan taxus, is dat je een taxushaag of –struik prima tot op het kale hout (tot aan de stam) kunt terugsnoeien. Bij bijvoorbeeld coniferen of thuja kan dit niet. Deze planten gaan dood als je ze onder het groene loof snoeit. Bij taxus is dat dus niet het geval.

Waarom kun je taxus tot op het kale hout terugsnoeien?

Taxus gaat niet dood als je hem zo ver terugsnoeit, omdat taxus veel kleine nieuwe uitlopers of slapende knoppen aan de stam heeft zitten. Deze groeien uit als je de taxus terugsnoeit, dat kun je goed zien op de foto’s in dit artikel.

Tot op het kale hout snoeien kan in het najaar (oktober, november). Dan hebben de slapende knoppen de tijd om in het voorjaar gelijk uit te lopen. Je neemt dan wel een beetje risico, voor het geval er een strenge winter aan komt. Snoei je op deze wijze in maart of april, dan is het risico dat de taxus verbrandt in een hete zomer. Mijn voorkeur gaat uit naar de herfst, want dan heeft de taxus in de zomer al mooie groene takjes en kan hij zichzelf beschermen. Uitlopen gaat bij taxus die je in het voorjaar drastisch snoeit, niet zo snel.

gesnoeide taxus

Kale taxus? Flink snoeien

Als je taxushaag of –struik op een gegeven moment van onderen en van binnenin de struik te kaal wordt, is flink snoeien de beste optie. De struik of haag zal dan flink uitlopen vlak bij waar je gesnoeid hebt. Dit is een manier om je taxus te verjongen.

Taxus jaarlijks snoeien

Wil je je taxus liever niet zo drastisch snoeien? Dan kun je het beste elk jaar in maart of oktober een paar van de grootste takken weghalen. Dit doe je vooral uit de top. Zo zorg je ervoor dat het licht er goed bij kan komen. Als je dit jaarlijks doet, dan houd je de struik mooi vol en dicht.

Taxus(hagen) snoei je bij vorstvrij weer. De beste periodes om te snoeien zijn tussen mei en half juli en van augustus tot en met september. Doe dit bij voorkeur op een bewolkte dag. Op die manier krijgt de zon niet de kans om de taxus te verbranden. Een taxushaag kun je het beste twee keer per jaar snoeien.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*