Oranje gele dahlia

Terug van weggeweest: dahlia’s

Dahlia’s waren jarenlang uit de gratie: de generatie van toen was er compleet op uitgekeken. Maar aangezien je nu een nieuwe generatie tuinmensen hebt, zie je de bloemen weer her en der verschijnen. Het is dan ook een hele mooie snijbloem!

Het beste te combineren: dieprood

Zelf hebben wij verschillende soorten dahlia’s. De donkerrode met donkere bladeren vind ik het mooiste. Die bloemen met een diepe, warme kleur zag je vroeger veel langs tuinen staan, dat was de standaarddahlia. Zo’n ingetogen kleur past overal bij, en is daardoor beter te combineren in je border.

Overheersend vs. sfeermaker

Zelf vind ik dat een overdaad van kleuren (van dahlia’s) in een tuin de andere planten onderuit halen, ze overheersen zo snel. In de borders heb ik dan ook geen gele en rode dahlia’s staan, want die kleuren vind ik te fel. Wel vind ik het een mooie sfeermaker bij een landelijke plek in je tuin, zoals een houthok. En ze vormen wel een prachtige kleurencombinatie voor op de vaas.

dahia donkerrood

Vermenigvuldigen: stekken en scheuren

Dahlia’s kun je zowel stekken als scheuren; bij beide methoden weet je zeker dat je dezelfde kleur krijgt. Als je de knol scheurt (of deelt) heb je het snelste resultaat. Bij het stekken heb je het eerste jaar namelijk nog haast geen knol, deze zal zich eerst nog meer moeten ontwikkelen.

Het scheuren van dahlia’s doe je net zoals het klinkt: haal de plant uit de grond en haal de wirwar van knollen voorzichtig uit elkaar. Dit doe je in de herfst.

Dahlia’s zaaien

Je kunt ook een paar uitgebloeide bloemen laten zitten. Als ze helemaal geel worden, zijn de zaden bijna rijp. De zaadjes kun je volgend jaar in mei uitzaaien. Een nadeel hiervan is dat je niet zeker weet of je dezelfde kleur bloemen krijgt. Maar dat kan natuurlijk ook een leuke verrassing zijn!

Dahlia's houthok

Overwinteren

De laatste jaren heb ik mijn dahlia’s in de grond laten zitten. Eigenlijk kunnen ze niet tegen vorst, maar ik heb het erop gegokt en het is elk jaar nog goed gegaan. Sterker nog: ze worden elk jaar maar groter. Doordat ik mijn dahlia’s heb laten staan, heb ik nu forsere planten met grotere bloemen.

Dit is voor mij ideaal, want omdat de wortels nog intact zijn, hoeven ze niet helemaal opnieuw te beginnen, in tegenstelling tot wanneer je ze scheurt. Ze moeten uiteraard wel opnieuw groeien.

3 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*