boeket gaas vaas

Beter bloemschikken: doe gaas in je vaas

Bij een wijde vaas heb je vaak het probleem dat jouw zorgvuldig uitgekozen boeket alle kanten van de vaas opvalt, en geen volle bos bloemen lijkt te zijn. In het midden heb je dan bijna geen bloemen. Er is een simpele truc om dit te voorkomen: geplastificeerd kippengaas.

Als je gaas in de vaas plaatst, kun je de stengels gemakkelijker schikken, en blijven de bloemen mooier rechtop staan. De bloemen en het groen zullen niet naar de rand van de vaas toe vallen.

Een raster van gaas in je vaas

Afhankelijk van je vaas pak je een stuk gaas van ongeveer 15 bij 15 centimeter. Hier maak je een cilinder van, die je rechtop in de vaas zet. De bovenkanten duw je horizontaal: de ene kant naar buiten, de andere kant naar binnen. Dan heb je een soort raster in de vaas. Het ziet er mooier uit als deze gelijk met of iets onder het wateroppervlak is.

Zelf steek ik eerst heel veel groen in de vaas, en dan de bloemen. Het zit dan altijd goed, of je de bloemen nu door het gaas steekt of net ernaast; je hebt al de steun van het gaas.

boeket gaas vaas

Let erop dat je geplastificeerd gaas gebruikt, anders gaat het snel roesten en krijg je rood/roestbruin water. Dat ziet er niet zo mooi uit. Bovendien is geplastificeerd gaas groen, dus dat valt ook nog eens minder op. Kies voor een maaswijdte van ongeveer een euromunt.

Eén nadeel: als de bloemen uitgebloeid zijn, gooi je ze niet zo gemakkelijk weg, maar moet je ze eerst uit het gaas halen. Het gaas kun je natuurlijk hergebruiken. Dit geldt trouwens ook voor het groen, zoals appelblad of struikklimop. Dit gebruik vaak opnieuw voor de basis van een ander boeket.

boeket gaas vaas
Links zonder gaas, rechts met. Je ziet dat de bloemen links naar de zijkant zijn gevallen. Het is exact hetzelfde boeket, en bij allebei de foto’s heeft Albert Jan de bloemen er stuk voor stuk in gezet.

2 Comments

    • Hoi Lis! Een elastiekje kan geen kwaad voor de bloemen, maar zorgt er vaak voor dat het een stijf boeket is. Het is mooier als de bloemen ook een beetje over de vaas ‘vallen’, al wordt het bij een te grote vaas vaak niet zo mooi. Wel is het belangrijk om de stengels schuin af te snijden, en dat gaat makkelijker zonder elastiekje!

      Groetjes, Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*