kiemplantje tomaat

Tomaten zaaien: van vensterbank naar volle grond

Dus je wil tomaten verbouwen dit jaar? Dan kun je in maart al beginnen met zaaien. We geven je alle tips!

Het begint allemaal met een zaadje. Daarvoor vul je een bloempot met zaaigrond. Dat is speciale grond met niet te veel mest, want daar kunnen kleine kiemplantjes niet tegen. Je drukt zes zaden een halve centimeter diep in de zaaigrond. Zorg dat je ze goed verdeelt over de pot. Gebruik niet meer zaden per pot, want dan wordt het verspenen straks lastiger. Dit kun je prima eind februari of begin maart doen.

tomaten zaaien

Plastic als mini-kasje

Vervolgens maak je een plastic zakje met een elastiekje vast over het potje. Op die manier blijft de grond vochtig en zichzelf bevochtigen: je gaat condens zien. Je hoeft dus zelf geen water te geven! Het plastic werkt als een mini-kasje. Dit potje zet je op de vensterbank (lekker licht, en meestal ook warm omdat er vaak een verwarming onder vensterbanken staat) of in een verwarmde kas.

tomaten gezaaid plastic

Kiemblaadjes

Binnen een week komen de kiemblaadjes boven: het plantje met de eerste twee smalle blaadjes. Laat het plastic er dan niet te lang op zitten, want dan worden de plantjes te lang en slap. Als het grootste gedeelte van de plantjes boven is, haal je het plastic eraf.

Tomaten verspenen

Dan gaat je plantje groeien: na de kiemblaadjes komen er twee gekartelde blaadjes aan je plant. Als het plantje dus vier blaadjes heeft, is het ‘t beste om hem te verspenen. Dat betekent: uitplanten. Elk plantje moet nu zijn eigen potje met gewone potgrond krijgen. Dat is iets voedingrijkere grond, waar het plantje zich snel thuis zal voelen; hij gaat groeien als kool.

verspeende tomaten

Tomaten uitplanten

Pas als de nachtvorst voorbij is, na half mei, kun je de tomatenplantjes uitplanten. Tomatenplanten zijn erg kwetsbaar. Je merkt dus: je moet best een flinke tijd overbruggen als je nu zaait en pas half mei uitplant. Heb je een kas, dan kunnen ze half maart naar buiten. Heb je geen kas, dan moet je echt wachten.

Wat je vervolgens doet, lees je in onze artikelen over het verzorgen van tomatenplanten:

Overigens kun je deze manier van zaaien (en laten groeien op de vensterbank) voor veel meer planten doen, bijvoorbeeld met snijbloemen zoals zinnia’s.

>> Wil je een compleet beeld van hoe je tomaten verzorgt? We schreven een e-book over tomaten! Je koopt hem in onze webshop voor maar 4,99 <<

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*