tradescantia bloem

Alles over Tradescantia ohiensis – eendagsbloem

Tradescantia ohiensis wordt ook wel eendagsbloem genoemd, en dat is met een reden. De plant heeft kortlevende bloemen die één dag bloeien. De dag erna bloeit een andere bloem. De bloemknop bestaat op een soort ‘drobbel’, die alle bloemen herbergt die nog moeten bloeien, die al gebloeid hebben én die op dat moment bloeien.

Tradescantia bloeit al vroeg in het jaar, in mei. De plant kan wel tot augustus doorbloeien. Wordt de plant te slap, dan kun je hem bij de grond afknippen. Hij kan dan weer opnieuw gaan bloeien.

Verschillende kleuren

Er bestaan verschillende kleuren: blauw, paars, wit – en dan in donkere en lichte varianten. De bloemen hebben wel iets weg van een lis. Het voordeel van deze plant is dat hij het ook prima doet op schrale grond (al doet hij het nog beter op rijke grond).

tradescantia bloemknoppen

Tradescantia heeft steun nodig

Zoals zoveel vaste planten overwintert tradescantia in de winter onder de grond. In het voorjaar ontstaat grasachtig blad, waaruit een bloeistengel omhoog komt. Omdat de plant nogal slap is, kan hij van zichzelf niet goed staan – dan valt hij snel om. In een border of tussen stevigere planten doet hij het prima.

Tradescantia zaait zichzelf uit

Deze planten zaaien zichzelf snel uit: ze wandelen zo je tuin door. De pol wordt met de jaren alleen maar groter. Als je dat niet wil, moet je plant uit de grond spitten. Trek je hem eruit met de hand, dan blijft (een deel van) de wortel in de grond zitten, want de plant heeft een sterk wortelgestel.

tradescantia bloem en blad

De plant heeft weinig tot geen verzorging nodig en is een ideale vroege bloeier voor je border. Is hij uitgebloeid, dan is het een nietszeggende plant die ondergeschikt is aan de andere planten in je border.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*