Tropische planten in Nederland: zo verzorg je ze

Tropische planten geven een net ander tintje aan je tuin. Veel van deze planten doen het prima in Nederland, al moet je soms wel bijzondere voorzorgsmaatregelen nemen.

Tropische planten zijn ingesteld op omstandigheden die heel anders zijn dan in Nederland. Zo houden ze van warmte, niet al te veel water en een hoge luchtvochtigheid. Nu is het niet elk jaar heel warm aan onze kant van de wereld, krijgen ze hier wél veel water – en laten we het maar niet over de luchtvochtigheid hebben.

Deze omstandigheden, gecombineerd met regelmatige kou, zorgen ervoor dat tropische planten in Nederland sneller last kunnen krijgen van schimmel. Of erger nog: wortelrot. Let op: je hebt natuurlijk ook van oorsprong tropische planten die zo ver zijn doorgekweekt, dat ze goed bij ons klimaat passen. Zo zijn er tegenwoordig palmen die tegen lichte tot matige vorst kunnen.

crassula tropische plant
Crassula

Regen

Je denkt er misschien niet zo snel aan, maar vetplanten zoals crassula of echeveria zijn ook tropische planten. Die doen het in de zomer goed in ons klimaat – in de winter vorstvrij. Ze houden niet van veel water van boven. Regent het veel? Dan is het aan te raden om de planten af te dekken. Leg bijvoorbeeld een glasplaat over de planten heen, of zet ze onder een afdak. Het is dus handig om ze in pot te kweken. Als deze planten minder regen op hun kop krijgen, worden hun bladeren minder snel geel.

Wind

Regen is niet de enige reden dat je je tropische planten iets beschut wil laten staan. Het is ook slim om wind te breken. Met name koude oostenwind is niet heel bevorderlijk voor je planten. Een plek bij een schutting of haag is prima. Ook kun je zelf een beschutting maken, bijvoorbeeld van matten.

Voeding

Voor veel tropische planten bestaat speciale voeding die precies is afgestemd op de behoeften van de plant. We raden je aan om advies in te winnen bij een gespecialiseerde kweker.

echeveria tropische plant

Vorst

Sommige tropische planten kunnen helemaal niet tegen vorst (crassula), en moet je dus laten overwinteren. Bijvoorbeeld in een vorstvrije kas. Andere tropische planten kunnen misschien wel gekweekt zijn om tegen vorst te kunnen, maar die moet je toch inpakken bij strenge vorst. Denk aan palmen of bananenplanten. Staan ze niet in de volle grond, dan zouden we je alsnog aanraden om ze vorstvrij te zetten. Staan ze in de volle grond, dan moet je ze inpakken.

Tropische planten inpakken tegen vorst en kou

Je tropische planten pak je zowel overdag als ’s nachts in bij temperaturen onder de 8 graden. Ook bij koude, noordoosten wind wil je je planten inpakken.

Om je planten zoals bananenplanten of palmbomen in te pakken, moet je eerst het blad omhoog houden en de stelen bij elkaar binden met touw dat niet in de stengels snijdt (hol binddraad bijvoorbeeld). Dit doe je zodat het kwetsbare groeihart beschermd is. Blijft het langdurig koud? Dan pak je de plant ook in met stro, waarna je er met touw of draad rietmatten omheen wikkelt.

Planten moeten maar kort overwinteren

Laat je planten zo lang mogelijk ‘los’ staan, en pak ze pas in als het écht nodig is. Je wil de overwintering zo kort mogelijk houden, omdat dit een aanslag is op de plant. De plant staat stil in groei, wat hij oorspronkelijk niet gewend is. En stilstand is achteruitgang.

Heb je je plant ingepakt, maar wordt het weer wat warmer? Maak de rietmatten dan iets los, zodat er weer lucht en wind bij de planten kan. Soms kan een periode middenin de winter ineens warmer worden. Sommige planten kunnen dan gaan uitlopen – en dat wil je nog niet in de winter. Gebeurt het toch? Bij palmen kun je na de winter het afgestorven blad gewoon afknippen. Als het warmer wordt, zal er voldoende nieuw blad ontstaan.

Gebruik nooit plastic om je planten te beschermen tegen kou. Plastic gaat broeien en smetten, en werkt schimmelvorming in de hand.

Bamboe

Bamboe is een plant apart. Hoewel het een tropische plant is, heeft het wel veel water nodig. Bamboe kan prima tegen het Nederlandse klimaat, maar legt wel het loodje als het flink gaat vriezen.

bamboe tropische plant

Rotstuin

Zelf heb ik in mijn rotstuin agave, aloë vera en crassula staan. Dit zijn planten die niet tegen vorst kunnen. Elk jaar graaf ik ze uit, om ze vervolgens in een pot binnen te laten overwinteren. Deze planten kun je gemakkelijk uitgraven, omdat ze weinig wortels hebben.

Strelitzia (paradijsvogelbloem)

Strelitzia’s zijn rijk bloeiende planten in warmere klimaten. In Nederland is het wat lastiger om hem in bloei te krijgen, maar het kan wel. Ook deze paradijsvogelbloem moet vorstvrij overwinteren.

strelitzia vorstvrij

Tropische kuipplanten laten overwinteren

De meeste tropische planten kunnen een beetje nachtvorst nog wel hebben. Dat is wel het moment dat je de planten naar binnen moet halen. Het liefst al iets eerder, want nachtvorst kan wel betekenen dat de helft van het blad eraf valt. Wil je je planten nog als sierplanten in huis zetten, dan moet je dus op tijd zijn.

Dat naar binnen halen luistert redelijk nauw.

Allereerst wil je je planten laten acclimatiseren. Dus zet je palm niet meteen in je woonkamer, maar eerst in een koudere omgeving. Als je planten alleen maar naar binnen om ze de winter door te laten komen, dan kun je ze prima net boven nul laten staan. Dan raken ze meestal wel hun blad kwijt.

Sommige planten moet je ook snoeien voordat je ze naar binnen haalt. Dat doe je deels doordat ze dan een betere kans hebben om te overleven, en deels zodat ze dan minder ruimte in beslag nemen. Het gaat dan om planten als lantana en abutilon.

abutilon
Abutilon

Als je planten binnen staan, is er nog één ding van belang: luchtbeweging. Je wil de plek ventileren. Een kas mag bijvoorbeeld nooit potdicht zitten, want dan is de kans op schimmel groot.

Kuipplanten die binnen de winter overleefd hebben, moet je in het voorjaar niet meteen buiten in de volle zon zetten, dan kunnen ze verbranden. Je kunt ze rond half mei (IJsheiligen) weer buiten zetten, maar dan zet je ze eerst in halfschaduw.

Wat zijn jouw favoriete tropische planten?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*