Tweejarige planten zaai je in juli of augustus. De naam zegt het al: de planten gaan dan niet meteen bloeien, maar bloeien pas het jaar erna. Duizendschoon, vingerhoedskruid (digitalis), stokroos, muurbloem en viooltjes zijn voorbeelden van tweejarige planten. In dit artikel leggen we het proces van tweejarige planten uit, inclusief tips voor de verzorging.
Hoewel je tweejarigen ook nog in augustus kunt zaaien, is juli wel een beter moment. Dan hebben de planten nog net iets meer tijd voor de winter om aan te groeien. De grond is nog lekker warm, dus ze kunnen nog prima kiemen en groeien.
Tweejarigen verspenen
Je zaait de planten op een rijtje, wat makkelijk is met wieden. Dat betekent dat je ze op den duur moet verspenen (verplanten). Anders zitten ze de dicht op elkaar en gaan ze elkaar verdrukken. Verspenen is goed voor de planten, want behalve dat ze meer ruimte krijgen, krijgen ze ook meer wortels.
De eerste blaadjes die opkomen zijn de kiemblaadjes. Als er daarna nog een paar extra blaadjes bijgekomen zijn (in totaal een stuk of 4 tot 6) en hanteerbaar zijn, is het tijd om je planten meer ruimte te geven. Dat zal zo rond september zijn.
Kies voor het verspenen een dag dat de zon niet zoveel schijnt, zodat de grond niet te veel uitdroogt. Heb je geen keus, geef de planten dan goed water. Haal de planten voorzichtig los en verplaats ze.
Rozet in de winter
De tweejarige planten gaan als een rozet de winter in. Ze hebben geen bloemstengels, maar kunnen goed tegen de vorst. Je hoeft ze dus niet binnen te zetten. Ook niet als de planten afgestorven lijken, want ondergronds blijven ze leven.
Geel blad verwijderen
Is de vorst volledig voorbij? Dan mag je het gele blad weghalen. Voor en tijdens de vorst bieden deze bladeren nog bescherming. In de winter kan de plant wat omhoog gekomen zijn en een beetje los in de grond zitten. Daarom moet je het gele blad voorzichtig verwijderen.
Bemesten
Vervolgens is het tijd om de tweejarigen te bemesten. Dat doe je met een organische meststof (bijvoorbeeld gedroogde koemest), en dus geen kunstmest. Hark de grond goed door, zodat de mest niet wegspoelt.
De rest doen de tweejarige planten vanzelf. In het voorjaar komt er groot blad aan de plant – een stuk groter dan vlak na het zaaien. De plant is dan goed aan het groeien, en vanaf eind mei/begin juni (afhankelijk van de plant) schiet een bloeistengel omhoog. Na een poosje zal de plant gaan bloeien.
Sommige tweejarige planten kun je overhouden, waarna ze een jaar later opnieuw zullen bloeien. Dan moet je wel op tijd, direct na de bloei, de uitgebloeide bloemen verwijderen. Ook zul je merken dat de kracht eruit is, en de plant meer dode stukken heeft. Het beste kun je dus je tweejarige planten ieder jaar opnieuw zaaien (of laten uitzaaien).
Welke tweejarigen heb jij in je tuin staan?