Gooi je uitgebloeide bloemen niet zomaar weg! Soms, als de bloemblaadjes zijn afgevallen, blijft het hart van de bloem over, en dan groeit het uit tot een vrucht, de zaadbol. Bij sommige bloemen zijn deze minstens zo decoratief als de bloem zelf.
Uitgebloeide bloemen in een boeket
Vaak gebruik ik in het ene boeket de bloemen, en als deze uitgebloeid zijn, gebruik ik de stengels met de zaadbollen voor een nieuw boeket. Dit doe ik bijvoorbeeld met duifkruid, echinacea en juffertje- in-‘t-groen.
Bij de echinacea vallen de blaadjes niet zelf af; deze kun je eraf halen zodat je de mooie bol overhoudt (wel pas als de bloem écht goed uitgebloeid is!).
Voordat je de stengels van uitgebloeide bloemen hergebruikt: spoel ze af, en snijd er een stuk af. Dan kan de stengel weer water opnemen en neemt hij niet het ‘slijm’ van het vorige boeket mee.
Hallo gepassioneerde tuinfreaks,
Er zijn in mijn omgeving enkele problemen, het grootste is mijn hortensia, Verliefd ben ik op de karmena beauty, een microphelia in de kleur champagne. De plant zit nog in een plastic pot, uiteraard uitgebloeid, bladknoppen aanwezig.
Intuitie zegt me lekker binnen halen, grote pot en vertroetelen, verstand zegt afknippen. Wat is wijsheid?
Hoi Carolina,
Bedankt voor je reactie!
Knip je hortensia vooral niet af. De uitgebloeide delen dienen als bescherming voor de knoppen. Heeft de plant al een tijd buiten gestaan, haal hem dan niet naar binnen. Bescherm hem wel tegen vorst; met dennentakken, riet of stro met gaas eromheen. Gebruik hiervoor liever geen plastic.
Als je hortensia nog in de pot zit waarin je hem hebt gekocht, dan kun je hem het beste in de volle grond planten. Is dat echt geen mogelijkheid, verpot hem dan in een grotere pot.
Succes!
Groeten, Albert Jan en Linda