Vaste planten(resten) afknippen

Begin maart, zodra de echte vorst voorbij is, is het tijd om je vaste planten (of de resten daarvan) af te knippen.

Vaste planten bij de grond afknippen

Je vaste planten zijn in het najaar afgestorven en bestaan nu uit lelijke resten. Knip dit af bij de grond. Je kunt de dorre stengels in kleine stukjes knippen en in de border strooien, waar het als voeding kan dienen voor de planten die straks weer opkomen. Ook verbetert het de structuur van de grond. Overigens brengt het niet zoveel voeding in de grond dat het de bemesting vervangt. Het is wel verstandig om bij te mesten met een organische meststof.

afgeknipte plantenresten

Wacht niet te lang!

Wacht niet te lang met afknippen. Een plant als epimedium (elfenbloem) kun je het beste zo snel mogelijk vlak boven de grond afknippen als de vorst voorbij is. Denk aan eind februari. Wacht je te lang, dan groeien de bloemknoppen en groeibeginselen door het dorre blad heen. Je groene plant heeft dan nog veel dorre bladeren. Het is onbegonnen werk om dan nog tussen het nieuwe groen de oude bladeren weg te moeten knippen. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan epimeidum begin maart erg snel bovenkomen. Met knop en al. Als je dit niet weet, zie je het vaak te laat.

epimedium elfenbloem knippen

Bij sommige planten is het zo gemakkelijk dat het blad al afbreekt als je het aanraakt – zo dor is het. Het scheelt je dus een hoop werk als je dit klusje op tijd uitvoert!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*