verbena bonariensis

Verbena bonariensis (ijzerhard)

Verbena bonariensis (ijzerhard) zie je vanaf juni tot augustus overal opkomen. De plant staat bekend als een superlokplant voor vlinders, en ook wij zijn er dol op.

Deze tweejarige plant zaait zichzelf rijkelijk uit, maar is nooit overheersend. Dat komt omdat hij iele stengels heeft met kleine paarse bloemetjes, er zit niet zoveel volume aan de plant. Ongewenste zaailingen kun je gemakkelijk uit de grond halen, zodat je hem alleen overhoudt op de plekken waar je er blij mee bent.

Prima borderplant

Door het weinige volume is verbena bonariensis ook niet overheersend in een border. De plant weeft zich overal tussendoor. Daardoor kun je hem prima voorin je border gebruiken. Ondanks de lengte kijk je er dwars doorheen – hij hoeft dus niet speciaal achteraan te staan. Hoewel de plant lang is, blijft hij goed staan zonder steun, hij is stevig.

verbena bonariensis

Schrale grond

IJzerhard doet het goed op schrale grond: hij is daar misschien iets korter, maar dat maakt weinig uit. Je wil deze plant juist niet te veel bemesten, want dan wordt hij waarschijnlijk te lang en te slap. In een border krijgt hij wel mest mee van andere planten, maar dat komt wel goed.

Door deze eigenschap zul je de plant ook zien opkomen in open bestrating met brede voegen. Ik vind dat juist leuk: hierdoor wordt de overgang van planten naar bestrating minder hard.

verbena bonariensis

Verbena bonariensis houdt van zon

Nog een voordeel van verbena bonariensis: de plant kan goed tegen droogte. Hij doet het prima in zon en halfschaduw – hij is niet geschikt voor diepe schaduw. De zaailingen zullen vooral opkomen op warme, zonnige plekken.

Nadeel: meeldauw

Als we een nadeel moeten noemen, is het dat de plant last kan hebben van een soort meeldauw. Dat maakt hem iets minder mooi om te zien: de onderste blaadjes worden dan wat grijs. Maar dat gebeurt lang niet altijd. Je kunt eventueel de onderste blaadjes erafhalen, maar je hoeft je er niet druk om te maken.

verbena bonariensis

Je wil hem niet meer kwijt

Als je verbena bonariensis eenmaal hebt, raak je er niet meer zo snel vanaf. Maar dat wil je volgens ons ook helemaal niet! Heb jij de plant in je tuin staan? Ben je het met ons eens?

6 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*