blauwe hortensia

Verkleurende hortensia’s: hoe kan dit? (+ je hortensia blauw maken)

Roze hortensia’s kunnen van paars langzaam naar blauw verkleuren. In dit artikel leggen we uit hoe dat zit en hoe je zelf je hortensia kunt laten verkleuren. 

Van zichzelf hebben hortensia’s de ‘basiskleur’ roze, rood, blauw of wit. Maar door de grondsoort waar ze op staan, kan de kleur veranderen. Is de grond zuur, dan is de pH-waarde van de grond laag en krijg je meestal blauwe bloemen. Dit gaat niet van het ene op het andere moment. Eerst zullen de roze of rode bloemen verkleuren naar paars en op den duur worden ze blauw. Hier gaan wel een paar jaar overheen.  

blauwe hortensia struik

Roze hortensia’s? Kalk toevoegen

Wil je je roze bloemen weer terug? Dan moet je zorgen dat de grond minder zuur wordt. Dat doe je door kalk toe te voegen. Ook dit heeft geen snel effect, er kunnen weer een paar jaren overheen gaan voordat de kleur weer echt roze is.  

hortensia meerkleurig

Blauwe hortensia’s? Gebruik een blauwmaker

Wil je graag blauwe hortensia’s? Dan kun je natuurlijk allereerst de juiste kleur kopen. Maar als je de kleur graag wil behouden, intensiveren, of heb je zin om te experimenteren? Dan kun je een blauwmaker* kopen (ja, dat bestaat echt!). Hier zit vaak aluminiumsulfaat in. Dit strooi je rondom de plant en dat verandert de pH-waarde van de grond. 

blauwe hortensia dichtbij

Roestige spijkers?

Natuurlijk zijn er ook hortensia’s die van zichzelf ook na jaren superintens blauw zijn en blijven. Deze komen vaak voor op arme en zure gronden, dan is de grond al ijzer- en aluminiumhoudend. Het verhaal gaat dat je roestige spijkers in de grond kun graven voor blauwe hortensia’s. Maar zo werkt het niet: de basis van je grond moet zuur zijn. Is de grond erg kalkrijk, dan zullen spijkers alleen niet helpen. 

Niet iedereen is enthousiast over blauwe hortensia’s: het is een kwestie van smaak. In onze tuin laten we de planten hun gang gaan. We hebben een hortensiagroep met blauwe, roze en paarse kleuren door elkaar, wat voor ons natuurlijker aanvoelt.  

verkleurende hortensia

Het verkleuren van de bloemen is trouwens niet slecht voor hortensia’s. Dus als je zin hebt in een experiment, kan het geen kwaad. 

*Dit is een affiliate-linkje. Dat betekent dat wij een klein bedrag krijgen, als je via deze link een product koopt. Voor jou blijft de prijs (uiteraard) gelijk.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*