klimplanten pergola

Verschillende typen klimplanten

Klimplanten zijn een beetje eigenwijs: ze zoeken hun eigen weg omhoog. Ze zijn vaak een mooie variatie in je tuin: de hoogte in. Er zijn verschillende soorten klimplanten, die zich op andere manieren vastzetten. Let er maar eens op: het is fascinerend!

Hechtwortels

Planten met hechtwortels hebben heel kleine worteltjes waarmee ze zich vasthechten aan bijvoorbeeld muren, bomen en pergola’s. Denk aan klimop, klimhortensia en wilde wingerd. Als je deze planten verwijdert, zie je de tekening van de wortels goed zitten.

klimplanten hechtwortels klimop

Rankende planten

Rankende planten hebben uitlopers die zorgen voor houvast. Albert Jan noemt het ook weleens ‘grijparmpjes’, de uitlopertjes grijpen zich vast aan wat voorhanden is. Denk aan komkommer, muismeloen, druif en lathyrus. Veel vlinderbloemigen zijn rankende planten. Deze rankende planten zijn over het algemeen vriendelijk en niet overheersend tegenover hun gastheer.

mexicaanse komkommer muismeloen cucamelon

Wurgers

 Dan heb je je nog de categorie planten die zich om andere planten heen slingeren. Ze wurgen de gastheer als het ware, al klinkt dat negatiever dan het is. Denk aan blauwe regen, kamperfoelie, stokbonen en passiebloem. Passiebloem heeft tegelijkertijd ook rankende uitlopers.

De blauwe regen bij ons thuis groeit om de pergola heen. Die pergola heeft na 30 jaar z’n beste tijd wel gehad, maar wordt stevig op z’n plaats gehouden door de stammen van de blauwe regen.

blauwe regen klimplant pergola

Luchtwortels

Sommige planten hebben luchtwortels. De naam zegt het al: wortels die niet in de grond groeien, maar in de lucht. Vooral in tropische landen kunnen de planten daarmee voeding uit de lucht halen. Denk aan monstera: bij ons een kamerplant, maar in de natuur een plant die op bomen groeit. De luchtwortels hechten zich dan vast aan de boom. Komen de luchtwortels toch onverhoeds op de grond terecht, dan groeien ze verder als normale wortels. Deze luchtwortels zie je ook bij orchideeën die wat ouder zijn. Luchtwortels mag je niet afknippen.

luchtwortel monstera gatenplant.

Omhooggroeiers

Dan heb je nog de klimplanten die wel omhoog groeien maar zichzelf niet kunnen vasthouden als ze de lucht in gaan. Je moet ze de eerste meters helpen door ze vast te zetten. Denk aan klimrozen, campsis radicans, clematis en kiwibes. Als je bijvoorbeeld een klimroos in een oude appelboom wil laten groeien, moet je hem langs de stam omhoog helpen. Groeit de roos eenmaal in de kroon, dan gaat het prima.

kiwibes klimplant

Klimplanten vastzetten

 De manier waarop je de planten vastzet, is heel belangrijk. Je moet binddraad gebruiken dat niet ingroeit. Als je scherp draad gebruikt, kan de stengel op den duur afbreken. Gebeurt het toch dat het draad ingroeit, haal het dan zo snel mogelijk los als de plant eenmaal vastgegroeid is.

Eerder schreven we al eens een artikel over klimplanten die geschikt zijn voor een pergola.

Wat is jouw favoriete klimplant?

2 Comments

  1. Onze composthopen worden bij elkaar gehouden door hekken van dik gaas.
    Sinds 2 jaar groeit er hop langs , die vorig jaar zelfs bloeide . Ik vind het blad geweldig , en ook de belletjes vind ik heel mooi . Verder heb ik clematis en Passiebloem langs een trellis groeien .
    De clematis staat er al wat jaren , de passiebloem sinds vorig jaar (heeft eerst een jaar als stekje binnen gestaan , maar ik denk dat ie nou groot genoeg is om buiten te staan, tot nu toe leeft ie nog .

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*