paradijsvogelbloem kas

Verzorging van de paradijsvogelbloem (Strelitzia)

Strelitzia (paradijsvogelbloem) is een mooie tropische plant met prachtig blad en kleurrijke bloemen. Maar hoe verzorg je zo’n plant in het niet-tropische Nederland? Ik leg uit hoe ik dat doe.

Overwinteren

Allereerst is het belangrijk om een redelijk frisse plek te hebben waar de strelitzia kan overwinteren. Het moet er licht zijn, en nooit kouder dan 6 of 7 graden. In de natuur (in warme landen) bloeit de paradijsvogelbloem constant door, maar in ons land heeft -ie een soort winterstop. Eens per twee weken geef je de plant een klein scheutje water. Geef niet te veel: dan gaan de wortels rotten. Zorg ook dat het water onderin de pot weg kan lopen.

paradijsvogelbloem strelitzia overwinteren in kas

De bloemknoppen worden in de herfst al zichtbaar, maar blijven in de winter stilstaan. De groei wordt geremd door de lage temperatuur. Pas als het in maart weer warmer wordt én het langer licht is, gaat de plant weer groeien. Er ontstaat nieuw blad en de knoppen zullen zich langzaam verder ontwikkelen.

Strelitzia bemesten

Vanaf eind april zet ik de paradijsvogelbloem in een koude kas. Op dat moment geef ik de plant ook een paar handen organische meststof. Eens in de drie of vier jaar zet ik de plant in nieuwe potgrond vlak voordat hij naar buiten gaat. Het liefst heeft strelitzia potgrond gemengd met een beetje klei. Vanaf mei geef ik iedere week vloeibare meststof voor bloeiende planten mee met het gietwater.

paradijsvogelbloem strelitzia nieuwe knop

Hoe vaak geef je de paradijsvogelbloem water?

Water geven doe ik vanaf april eens per dag of eens per twee dagen (afhankelijk van de warmte).

Als het langzaam warmer wordt, schuiven de langwerpige knoppen geleidelijk aan open. Gedurende het voorjaar knip ik slecht blad weg. Dat is blad dat geel, beschadigd of gerafeld is. Let er hierbij op dat je het blad niet te diep wegknipt. Een beginnende knop of scheut verschuilt zich in de aanzet van het blad. Die zou je zomaar, zonder dat je het in de gaten hebt, ook weg kunnen knippen.

De knop gaat eerst rechtop staan, dan knikt hij en ziet hij eruit als de snavel van een (paradijs)vogel. Vanaf dat moment schiet te bloei aardig op: tussen het opengaan van de knoppen tot de eerste bloei kan weken zitten. Zo half juni begint de plant te bloeien. Het is een speciaal moment als de ‘snavel’ opengaat en het eerste oranje bloemblaadje zichtbaar wordt. Voor mij is dat hét teken van de zomer.

paradijsvogelbloem strelitzia knop

De gehele bloeitijd laat ik de paradijsvogelbloem in de kas staan. Daar is hij beschermd tegen wind, kou en storm. De plant bloeit zo’n zes weken, afhankelijk van het aantal knoppen. Als je meerdere bloemen hebt, zul je ook verschillende bloeistadia naast elkaar hebben. Uit één knop komen wekenlang nieuwe oranje bloemblaadjes met paarse kroonbladeren.

paradijsvogelbloem strelitzia ontvouwt bloem

Uitgebloeide stengels wegknippen

Als de bloemen echt uitgebloeid zijn, knip ik de stengels uit de plant. Dan kan de plant naar buiten: op een beschutte, zonnige plek. Qua verzorging verandert er niets: elke dag of om de dag water geven en eens per week vloeibare voeding. Na de bloei ontwikkelt hij namelijk meteen weer nieuwe knoppen: in Nederland gaan die het jaar erna bloeien. In de herfst kun je dus al zien hoeveel bloemen je plant volgend jaar zal hebben.

paradijsvogelbloem strelitzia

Wat vind jij van de paradijsvogelbloem?

20 Comments

  1. Goedendag Albert Jan , Deze beschreven plant is de Strelitzia Regina ?? Zelf heb ik net de augusta in huis heb je hier informatie over ,wilde het graag als buitenplant maar dat wordt lastig.

    • Hoi Gerard, De strelitzia kan in de zomer prima als potplant buiten staan op een zonnige plek. Maar in een kas of serre komt de plant beter tot bloei. Op het terras is altijd te proberen, maar het mag geen graadje vriezen – dat kan echt niet. Het is wel een prachtige plant, dus geniet ervan! Groeten, Albert Jan en Linda

  2. Het is mijn lieveling,samen met de jasmijn en daar ik in Portugal woon,staan ze gewoon in de tuin,ik krijg er maar niet genoeg van.Mooie foto`s van jouw mooie plant,proficiat.

    • Hoi Gino, wat leuk om te lezen! Wat fantastisch dat je je lievelingsplanten gewoon in de tuin hebt staan. Geniet ervan! Groeten, Albert Jan en Linda

  3. Uitgebloeide bladeren heb ik halverwege de steel weggeknipt echter wordt de steel nu bruin aan de bovenkant. Is dit een teken dat die gaat groeien of sterft die af?

    • Hoi Claire, dat is normaal. De steel gaat niet meer opnieuw uitgroeien. Als je een stengel wegknipt, knip je hem zo diep mogelijk weg!

  4. Wij willen graag deze prachtige plant in onze zelfwaterende pot hebben, kan dat? Want hij zou dan altijd water hebben.
    Groeten Angelique

    • Hoi Angelique, wij hebben daar geen ervaring mee. We zouden het proberen in een gewone pot met kleihoudende potgrond. Veel succes! Groeten, Albert Jan en Linda

  5. Hallo, je zegt tegen Claire dat je de stengels van de bladeren zo diep mogelijk moet afknippen maar ik lees veel dat je de laatste 2 cm. moet laten zitten ivm rottingsverschijnselen en zelfs mogelijk afsterven van de hele plant.
    Groeten, John

    • Hoi John, misschien heb je het niet goed zien staan in het artikel? Dit schrijven we: “Let er hierbij op dat je het blad niet te diep wegknipt. Een beginnende knop of scheut verschuilt zich in de aanzet van het blad. Die zou je zomaar, zonder dat je het in de gaten hebt, ook weg kunnen knippen.” Inderdaad, inrotting is ook een risico, dat is een mooie aanvulling. Groeten van Albert Jan en Linda

  6. Dank voor deze tips! Mijn plant heeft nu soort schimmel, waardoor de bladeren die nieuw ontstaan gele plekken krijgen. Wat kan dit zijn en wst kan ik er aan doen? De plant staat in de huiskamer.

    • Hoi Denise, dit komt ons niet bekend voor. We hebben nog niet gezien dat nieuw blad aangetast wordt. Wel oud blad, dat halen we gelijk weg. Het is sowieso belangrijk om de luchtvochtigheid op peil te houden door af en toe te sproeien met een plantensproeier.
      In de winter staat de plant bij ons meestal vrij koud: 6 of 7 graden. Tijdens de winter is 15 graden het maximum. Ook goed om te weten: het blad heeft van zichzelf een soort grijze waas. Dit is een bescherming en mag je er niet af wrijven.
      Succes! Groeten van Albert Jan en Linda

  7. Hallo . De blaren van onze plant scheuren en hebben een bruine rand rond het blad . Graag meer info daar over aub
    Mvg Cois

    • Hoi Cois, dat zie je vaker. Onze tip is om te zorgen dat de luchtvochtigheid in orde is en de plant genoeg water krijgt. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

  8. Goedendag. Moet je na het bloeien van de bloem alleen de stengel van de bloem verwijderen of de complete stengel. Hoor graag van jullie. Groet Peter.

  9. Dag ,kan ik mijn paradijsvogelplant buiten zetten met zo speciale hoes dat ze verkopen om je planten in de winter buiten te houden?(heb niet zoveel plaats binnen.
    En als het heel koud is misschien nog een noppenplastiek eromheen doen.
    Groetjes
    Bea

    • Hoi Beatrice, dat zouden wij absoluut niet aanraden. Een Strelitzia is een tropische plant. Niet alleen de warmte is belangrijk, ook het licht en de luchtvochtigheid. Heb je geen andere mogelijkheid, dan is het beter dan niets (geen garanties!). Maar binnen heeft zeker de voorkeur.

  10. Hai, helaas schildluis op mijn plant. Van alles geprobeerd, maar krijg het niet weg. Kan je een strelitzia helemaal terugsnoeien?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*