paradijsvogelbloem kas

Verzorging van de paradijsvogelbloem (Strelitzia)

Strelitzia (paradijsvogelbloem) is een mooie tropische plant met prachtig blad en kleurrijke bloemen. Maar hoe verzorg je zo’n plant in het niet-tropische Nederland? Ik leg uit hoe ik dat doe.

Overwinteren

Allereerst is het belangrijk om een redelijk frisse plek te hebben waar de strelitzia kan overwinteren. Het moet er licht zijn, en nooit kouder dan 6 of 7 graden. In de natuur (in warme landen) bloeit de paradijsvogelbloem constant door, maar in ons land heeft -ie een soort winterstop. Eens per twee weken geef je de plant een klein scheutje water. Geef niet te veel: dan gaan de wortels rotten. Zorg ook dat het water onderin de pot weg kan lopen.

paradijsvogelbloem strelitzia overwinteren in kas

De bloemknoppen worden in de herfst al zichtbaar, maar blijven in de winter stilstaan. De groei wordt geremd door de lage temperatuur. Pas als het in maart weer warmer wordt én het langer licht is, gaat de plant weer groeien. Er ontstaat nieuw blad en de knoppen zullen zich langzaam verder ontwikkelen.

Strelitzia bemesten

Vanaf eind april zet ik de paradijsvogelbloem in een koude kas. Op dat moment geef ik de plant ook een paar handen organische meststof. Eens in de drie of vier jaar zet ik de plant in nieuwe potgrond vlak voordat hij naar buiten gaat. Het liefst heeft strelitzia potgrond gemengd met een beetje klei. Vanaf mei geef ik iedere week vloeibare meststof voor bloeiende planten mee met het gietwater.

paradijsvogelbloem strelitzia nieuwe knop

Hoe vaak geef je de paradijsvogelbloem water?

Water geven doe ik vanaf april eens per dag of eens per twee dagen (afhankelijk van de warmte).

Als het langzaam warmer wordt, schuiven de langwerpige knoppen geleidelijk aan open. Gedurende het voorjaar knip ik slecht blad weg. Dat is blad dat geel, beschadigd of gerafeld is. Let er hierbij op dat je het blad niet te diep wegknipt. Een beginnende knop of scheut verschuilt zich in de aanzet van het blad. Die zou je zomaar, zonder dat je het in de gaten hebt, ook weg kunnen knippen.

De knop gaat eerst rechtop staan, dan knikt hij en ziet hij eruit als de snavel van een (paradijs)vogel. Vanaf dat moment schiet te bloei aardig op: tussen het opengaan van de knoppen tot de eerste bloei kan weken zitten. Zo half juni begint de plant te bloeien. Het is een speciaal moment als de ‘snavel’ opengaat en het eerste oranje bloemblaadje zichtbaar wordt. Voor mij is dat hét teken van de zomer.

paradijsvogelbloem strelitzia knop

De gehele bloeitijd laat ik de paradijsvogelbloem in de kas staan. Daar is hij beschermd tegen wind, kou en storm. De plant bloeit zo’n zes weken, afhankelijk van het aantal knoppen. Als je meerdere bloemen hebt, zul je ook verschillende bloeistadia naast elkaar hebben. Uit één knop komen wekenlang nieuwe oranje bloemblaadjes met paarse kroonbladeren.

paradijsvogelbloem strelitzia ontvouwt bloem

Uitgebloeide stengels wegknippen

Als de bloemen echt uitgebloeid zijn, knip ik de stengels uit de plant. Dan kan de plant naar buiten: op een beschutte, zonnige plek. Qua verzorging verandert er niets: elke dag of om de dag water geven en eens per week vloeibare voeding. Na de bloei ontwikkelt hij namelijk meteen weer nieuwe knoppen: in Nederland gaan die het jaar erna bloeien. In de herfst kun je dus al zien hoeveel bloemen je plant volgend jaar zal hebben.

paradijsvogelbloem strelitzia

Wat vind jij van de paradijsvogelbloem?

8 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*