viburnum bodnantense

Viburnum bodnantense: honingzoet in de winter

Viburnum bodnantense is een plant die in het najaar begint te bloeien. Is het oktober of november, en is de temperatuur nog mild? Dan gaan de knoppen open en zie je roze bloemen die ruiken naar honing.

Open bloemen vriezen kapot

Gaat de temperatuur onder nul, dan vriezen de open bloemen kapot. Dat is niet erg: over het algemeen zijn er nog genoeg knoppen die na de vorstperiode weer open gaan. Dit kan de hele winter zo doorgaan: koude periodes zonder bloemen die gevolgd worden door mildere periodes met bloemen. In het voorjaar komen alle ongeopende knoppen alsnog uit. Als de winter behoorlijk koud is geweest, kan de struik dan helemaal roze kleuren.

viburnum bodnantense

Viburnum bodnantense snoeien

Viburnum bodnantense snoei je eens per jaar of eens per twee jaar – na de bloei. Op die manier houd je de struik mooi jong. Je snoeit de dikste takken, die het hoogst zijn opgeschoten, vlak boven de grond af. Er komen altijd jonge scheuten uit de grond, dus er zijn meer dan genoeg nieuwe scheuten. De plant is dus heel makkelijk jong te houden.

viburnum bodnantense

De bloemen zijn best mooi, maar ze zijn natuurlijk extra mooi omdat bijna niets meer bloeit. Deze struik markeert voor mij altijd weer het begin van de bloesems, en dat al in de herfst en winter! Je krijgt er een klein beetje een voorjaarsgevoel van.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*