corydalis helmbloem

Bijzondere bolgewassen: vingerhelmbloem (Corydalis solida)

Wat is het fantastisch als in het voorjaar alle bloembollen weer boven komen! We genieten enorm van de narcissen en tulpen, maar er zijn nog veel meer bollen. In dit artikel vertellen we je graag over de vingerhelmbloem, oftewel Corydalis solida.

Corydalis solida bloeit in april

Dit is een vroegbloeiende plant met roodpaarse bloemen. Ze komen veel voor als stinzenplanten op oude landgoederen, en zijn van daaruit verwilderd. In het voorjaar, zo rond maart, komt de plant boven de grond met mooi decoratief blad. In april verschijnen de bloemetjes.

blad vingerhelmbloem

De vingerhelmbloem is een makkelijke voorjaarsbloeier en heeft geen onderhoud nodig. Niet lang na de bloei sterft het blad weer af. Deze plant vermeerdert zich gemakkelijk via de bollen. De bloemen brengen nog een mooie extra kleur in het palet van voorjaarskleuren.

Verschil vingerhelmbloem en holwortel

De Corydalis solida lijkt sprekend op de Corydalis cava (holwortel). Ze zijn heel moeilijk uit elkaar te houden, je moet je er echt in verdiepen om onderscheid te kunnen maken.

corydalis helmbloem

Een groot verschil is de wortel: de vingerhelmbloem heeft geen holle wortelstok, maar een soort wortelknolletje. De holwortel, zoals je aan de naam al kunt zien, heeft een holle wortel.

Nog een verschil: de vingerhelmbloem heeft handvormige, ingesneden schutblaadjes onder de bloemen, en de holwortel heeft spitse schutblaadjes.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*