vlinderstruik bloem

Vlinderstruik (Buddleja) verzorgen

De vlinderstruik heet niet voor niets een vlinderstruik! Als je graag vlinders in je tuin hebt, raden wij je echt aan om deze te planten. En niet alleen de vlinders kunnen ervan genieten: ook jij!

De bloemen geven een heerlijke geur af, die je goed ruikt als je langs de plant loopt of als het een beetje waait. Daarnaast zien ze er ook mooi uit, dus plant de vlinderstruik vooral in de buurt van een terras of op een plek die je vanuit je huis goed kunt zien.

Als de buddleja in juli begint te bloeien, komen er meteen allerlei soorten vlinders op af om nectar te halen. Knip regelmatig de uitgebloeide bloemen weg, zodat er meer energie naar nieuwe bloemen kan gaan. Als het je meezit, heb je dan tot september bloemen.

vlinder op vlinderstruik

Er bestaan ook vroegbloeiende soorten. Als je die samen plant met een vlinderstruik die wat later bloeit, kun je de bloei mooi spreiden en kun je extra lang van de planten genieten.

Vlinderstruik snoeien

In maart snoei je de struik terug door de lange scheuten terug te knippen tot zo’n 30 of 40 centimeter boven de grond. De scheuten die daar uit groeien, brengen de komende zomer bloemen voort. Snoei je niet, dan verwildert de struik, wordt hij veel te groot en komen alleen bovenin de struik bloemen voor.

De normale struiken worden al snel 2 tot 2,5 meter lang in de zomer. Is dat te hoog voor jouw tuin? Er zijn ook laagblijvende struiken te koop (80 centimeter). Die zijn ook geschikt voor in een pot op het terras of een balkon.

laagblijvende vlinderstruik

De beste standplaats voor een vlinderstruik

Vlinderstruiken staan graag op een zonnige en beschutte plek. Hoe meer zon, hoe groter de bloemen. De plant kan ook prima op een rotsachtige bodem staan, maar heeft wel behoefte aan een kalkhoudende grond.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*