vlinderstruik

Vlinderstruik snoeien

Een vlinderstruik kan gigantisch groot worden. In één seizoen kan een struik wel een meter groeien. Wil je de struik in toom houden, dan zul je moeten snoeien. Zo houd je de struik jong en krachtig.

Vlinderstruik snoeien voor de bloemen

Behalve om je struik klein(er) te houden, is snoeien ook belangrijk om bloemen te houden. Zonder snoei bloeit een vlinderstruik veel minder, en met kleinere bloemen. Dat zou zonde zijn, want de bloemen zijn prachtig, ruiken lekker én trekken veel insecten aan.

Vlinderstruiken snoeien in maart

Vlinderstruiken snoei je in maart. De manier om vlinderstruiken te snoeien, is door de lange scheuten terug te knippen. Een lange scheut is zo’n 1,5 meter lang. Die kort je in tot zo’n 30 of 40 centimeter boven de grond. Sommige scheuten zullen zo dik zijn, dat je ze moet zagen met een snoeizaagje.

bloem vlinderstruik

Vaak als je snoeit zijn er al nieuwe, kleinere scheuten gegroeid. Die zijn meestal net iets korter dan tot waar je de lange scheuten terugsnoeit. Op de plek waar je de tak afsnoeit, zitten vaak alweer slapende knoppen of heel kleine uitlopertjes. Deze jonge uitlopers krijgen dan straks weer de ruimte. Deze nieuwe scheuten gaan nog hetzelfde jaar bloeien, op eenjarig hout.

Niet bemesten

Veel struiken moet je na het snoeien extra bemesten. Omdat vlinderstruiken goed op schrale grond groeien, is mest vaak niet nodig. Wil je verder weten hoe je de vlinderstruik verzorgt? Daar hebben we een artikel over geschreven.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*